Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Arctic Sea“ gabeno kontrabandinius ginklus, „piratus“ pasamdė specialioji tarnyba vienoje ES šalių, rašo laikraštis

Sausakrūvis „Arctic Sea“ neteisėtai gabeno ginklus, rašo laikraštis „Moskovskij komsomolec“. Laive „Arctic Se“" vis dėlto buvo kontrabandinių ginklų. Kam jie priklausė ir kam buvo gabenami – nežinoma, rašo laikraštis antradienį, remdamasis savo šaltiniais.
„Arctic Sea“
„Arctic Sea“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Piratai (jūrų)

Rusijos ginkluotųjų pajėgų veiksmai dėl „Arctic Sea“ gali būti dar vienas įrodymas, kad jame buvo „kažkas svarbaus ir vertingo“, pažymi leidinys.

Šaltinis Rusijos jėgos struktūrose pranešė laikraščiui „Moskovskij komsomolec“, kad grupę areštuotų „piratų“ neva pasamdė vienos Europos Sąjungos (ES) šalių specialioji tarnyba, kad užimtų „Arctic Sea.“

„Be to, nėra faktas, kad perimtą ginklų siuntą buvo ketinama panaudoti Rusijos politiniam šantažui tarptautinėje arenoje. Visiškai galimas dalykas, kad užgrobimą užsakiusi šalis tiesiog norėjo pasipelnyti – pagrobus tokį krovinį niekas iš tokio krovinio savininkų triukšmo nekels“, – pažymima straipsnyje.

Laikraščio žiniomis, „patys „piratai“ tikriausiai buvo panaudoti „veikti aklai“ – jie žinojo tik tai, kad jiems reikia užgrobti laivą ir juo atplaukti į tam tikrą vietą.

„Moskovskij komsomolec“ duomenimis, naktį, kai karinio jūrų laivyno laivas „Ladnyj“ aptiko sausakrūvį, Vyriausiosios žvalgybos valdybos specialios paskirties kariniai daliai, dislokuotai Pamaskvyje, buvo paskelbtas pavojus.

„Kadangi vadinamosios jūrų krypties karininkai (paprasčiau sakant, koviniai plaukikai) tuo metu buvo išvykę į karinius mokymus. Išlaisvinti laivo išvyko keturiasdešimt specialios paskirties karinės dalies pėstininkų“, – sakoma straipsnyje.

Jame pažymima, kad specialiosios paskirties būrys nespėjo sudalyvauti išlaisvinant laivą, nes „Ladnyj“ įgula gana greitai ir savo jėgomis išlaisvino „Arctic Sea“, nukreipę į jį patrankas ir pasiūlę pasiduoti.“

„Vyriausiosios žvalgybos valdybos specialiosios paskirties būriui atiteko konvojaus vaidmuo – būtent jiems kontroliuojant užgrobėjai buvo atgabenti į Rusiją“, – pranešė laikraštis.

Kaip jau pranešta, sausakrūvis „Arctic Sea“ su medienos kroviniu, kainuojančiu maždaug 2 mln. dolerių, išplaukė liepos 22 dieną iš Suomijos Jakobstato uosto į Alžyro Bedžajos uostą, kur turėjo atvykti rugpjūčio 4 dieną. Liepos pabaigoje ryšys su laivu nutrūko, rugpjūčio 18 dieną sausakrūvis buvo aptiktas netoli Žaliojo Kyšulio salų.

Praėjusią savaitę laivą išlaisvino Rusijos sargybinio laivo „Ladnyj“ jūreiviai.  Per tyrimą nustatyta, kad laivą užgrobė aštuoni įtariamieji. Jie veikė organizuotai, aiškiai pasiskirstę vaidmenis, dėdamiesi specialiuoju padaliniu, pareiškė anksčiau Tyrimų komitetas prie Rusijos prokuratūros.

Visi jie įtariama padarę žmonių pagrobimu ir piratavimu. Tačiau nė vienas iš areštuotųjų savo kaltės nepripažino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius