Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Argentinos parlamento žemieji rūmai pritarė abortų įteisinimui

Argentinos parlamento žemieji rūmai penktadienį paryčiais priėmė įstatymo projektą dėl abortų įteisinimo. Prezidentas Alberto Fernandezas pateikė šią iniciatyvą, reaguodamas į daugelį metų skambančius moterų teisių aktyvistų reikalavimus.
Legalių abortų šalininkai Argentinoje
Legalių abortų šalininkai Argentinoje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Argentina Abortas

Dabar šis teisės akto projektas keliaus į Senatą, kuris jis turėtų apsvarstyti dar iki šių metų galo.

Įstatymo projektas numato, kad savanoriškai abortą bus galima atlikti iki 14-os nėštumo savaitės.

Per balsavimą žemuosiuose parlamento rūmuose už šį teisės aktą pasisakė 131 įstatymų leidėjas, prieš balsavo 117, šeši deputatai susilaikė. Balsavimas įvyko po ilgų debatų, užsitęsusių iki nakties.

Prie Kongreso rūmų Buenos Airėse susirinkę abortų legalizavimo šalininkai prapliupo džiaugsmo šūksniais, kai parlamento pirmininkas paskelbė balsavimo rezultatus. Daugelis jų dėvėjo judėjimo už abortų įteisinimą simboliu tapusios žalios spalvos kaukes.

Kiek atokiau lūkuriavę šimtai abortų šalininkų, daugelis kurių vilkėjo žydros spalvos drabužius ir laikė valstybines vėliavas, išgirdę balsavimo rezultatus neslėpė pasipiktinimo, o kai kurie sunkiai tramdė ašaras.

Šioje Lotynų Amerikos valstybėje galioja vieni griežčiausių abortų įstatymų pasaulyje. Meksikos sostinė, Kuba ir Urugvajus yra vieni iš nedaugelio vietų regione, kur moterims, nepriklausomai nuo aplinkybių, leidžiama atlikti abortą per pirmąsias 12-a nėštumo savaičių.

Šiuo metu daugelis moterų, nutraukiančių nėštumą Argentinoje, gali būti patrauktos baudžiamojon atsakomybėn. Kaltinimai gresia ir asmenims, padedantiems atlikti šią procedūrą. Išimtys numatytos tik išprievartavimo atveju, taip pat kai nėštumas kelia grėsmę moters sveikatai.

Nors parlamento žemieji rūmai patvirtino įstatymo projektą dėl abortų įteisinimo, neaišku, ar jis bus priimtas Senate. Prieš dvejus metus, kai dirbo konservatyvesnė Mauricio Macri administracija, aukštieji rūmai nubalsavo prieš analogišką įstatymo projektą, kurį jau buvo priėmę žemieji Kongreso rūmai.

Prieš ketvirtadienio debatus Katalikų Bažnyčia paskelbė kreipimąsi į įstatymų leidėjus, ragindama juos „dar kartą apmąstyti, ką reiškia pagarba gyvybei“. Šiame kreipimesi buvo atkartota argentiniečio popiežiaus Pranciškaus pozicija, kad abortai yra dalis šių dienų „švaistymo kultūros“, negerbiančios negimusio kūdikio, silpno ar pagyvenusio žmogaus orumo.

Metus prezidento poste dirbantis A.Fernandezas prieš jo išrinkimą žadėjo siekti, kad būtų įteisintas savanoriškas nėštumo nutraukimas ir tokia procedūra būtų atliekama nemokamai.

Nuo 1983 metų Argentinoje per nesaugias, slaptas nėštumo nutraukimo procedūras mirė keli tūkstančiai moterų. Kasmet maždaug 38 tūkst. moterų hospitalizuojama dėl prastai atlikto aborto, rodo vyriausybės duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius