-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Argentinos prezidentas turėtų pasirašyti abortus įteisinantį įstatymą

Argentina ketvirtadienį turėtų tapti viena iš nedaugelio Lotynų Amerikos šalių, legalizavusių savanorišką nėštumo nutraukimą, kaimyninei Čilei taip pat pradedant debatus dėl šios daugeliui Pietų Amerikos moterų neprieinamos procedūros legalizavimo.
Alberto Fernandezas
Alberto Fernandezas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Argentina Abortas

Argentinos prezidentas Alberto Fernandezas vėliau ketvirtadienį turėtų pasirašyti gruodžio 30 dieną Senato priimtą įstatymą. Tai bus paskutinis žingsnis, įteisinant abortus 45 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Argentinos Kongresas pritarė moterų teisių aktyvisčių palaikomam įstatymo projektui, nepaisant didelio evangelikų ir Romos katalikų pasipriešinimo ir popiežiaus Pranciškaus išsakyto nepritarimo.

Galiausiai Argentina taps didžiausia iš vos keturių Lotynų Amerikos valstybių, leidžiančių moterims savarankiškai priimti sprendimą dėl nėštumo nutraukimo. Iki šiol abortai Pietų Amerikoje buvo leidžiami Kuboje, Urugvajuje ir Gajanoje.

Meksikoje abortai yra leidžiami tik Oachakos valstijoje ir Meksike.

Kitose šio žemyno valstybėse galioja vieni griežčiausių abortų įstatymų pasaulyje. Salvadore, Hondūre ir Nikaragvoje jie yra visiškai uždrausti, o moterys gali patekti į kalėjimą net už persileidimus.

Argentinoje abortai buvo draudžiami, išskyrus atvejus, kai moteris pastoja po išprievartavimo arba kyla pavojus nėščiosios gyvybei ar sveikatai.

Čilėje abortai buvo leidžiami tomis pačiomis aplinkybėmis ir tuo atveju, jeigu vaisius yra negyvas. Dar iki 2017 metų ši procedūra buvo draudžiama be jokių išimčių.

Čilės Kongresui trečiadienį pradėjus abortų įstatymo, numatančio galimybę leisti abortus iki 14 nėštumo savaitės, svarstymą, moterys išėjo į Santjago gatves.

Protestuotojos ryšėjo žalius jų kovą simbolizuojančius šalikus, kuriuos taip pat dėvėjo už moterų teises kovojančios aktyvistės Argentinoje ir kitose Lotynų Amerikos šalyse.

Moterys taip pat dainavo dainą „A Rapist in your Path“, tapusią himnu prieš seksualinį smurtą visame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius