-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Argentinos Senatas nepritarė abortų įteisinimui

Argentiniečių senatoriai ketvirtadienį nepritarė pasiūlymui įteisinti abortus popiežiaus Pranciškaus gimtinėje ir sužlugdė moterų teisių organizacijų viltis dėl įstatymo projekto, kuriam birželį pritarė Kongreso žemieji rūmai.
Nėštumo testas
Nėštumo testas / Vida Press nuotr.

Balsavimas – per kurį 38 senatoriai pasisakė prieš iniciatyvą, 31 palaikė įstatymo projektą, o dar du politikai susilaikė – buvo surengtas po ilgos sesijos, prasidėjusios diena anksčiau ir tęsusios iki ketvirtadienio paryčių.

Prieš abortus nusistatę aktyvistai, susirinkę prie Kongreso pastato, sveikino rezultatus džiugiais šūksniais ir leido fejerverkus. Tuo tarpu už teisę į abortą kovojantys veikėjai, ryšėję jų judėjimą simbolizuojančias žalias kaklaskares, atrodė prislėgti.

Kai kurie demonstrantai padeginėjo šiukšliadėžes ir svaidė akmenis į riaušių policiją, mėginusią juos išvaikyti ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis.

Argentinos visuomenė yra smarkiai susiskaldžiusi šiuo klausimu. Senato balsavimas įvyko po kelis mėnesius trukusių ugningų viešųjų debatų.

Birželį Atstovų Rūmų įstatymų leidėjai mažiausia įmanoma balsų persvara pritarė įstatymo projektui dėl abortų legalizavimo. Vis dėlto dauguma apžvalgininkų prognozavo, kad Senatas atmes šią iniciatyvą.

Pakartotinai pateikti tokį įstatymų projektą būtų galima tik po metų.

Šalininkai žada nepasiduoti

Peronistų opozicijos lyderis Miguelis Angelis Pichetto įvykus balsavimui pareiškė, kad teisės į abortą šalininkai nepasiduos.

„Ateitis nepriklauso „ne“ kampanijos dalyviams. Anksčiau ar vėliau moterys sulauks joms reikalingo sprendimo. Anksčiau ar vėliau laimėsime šiuos debatus“, – savo baigiamojoje kalboje teigė jis.

Anksčiau ketvirtadienį į Buenos Aires dešimtimis autobusais atvyko žmonių iš visos šalies dalyvauti abiejų stovyklų mitinguose prie Kongreso pastato.

Už teises į abortų agitavę aktyvistai ryšėjo žalias kaklaskares, o jų oponentai pasipuošė žydrais aksesuarais. Mitingo vietoje buvo įrengta pertvara, atskyrusi priešingas stovyklas.

Šiuo metu Argentinoje, kaip ir daugumoje kitų Lotynų Amerikos valstybių, abortai yra leistini tik trimis atvejais: kai moteris pastoja po išžaginimo, kyla pavojus nėščiosios gyvybei ar nustatyta, kad vaikas gims neįgalus.

Pritarus daug aistrų sukėlusiam įstatymų projektui, nutraukti nėštumą būtų leistina per pirmąsias 14 nėštumo savaičių, o Argentina prisijungtų prie Urugvajaus ir Kubos – vienintelių Lotynų Amerikos šalių, visiškai dekriminalizavusių abortus.

Abortai taip leidžiami Meksikoje, o Centrinės Amerikos valstybėse El Salvadore, Hondūre ir Nikaragvoje jie griežtai uždrausti.

Airijos – dar vienos katalikybės tvirtovės – rinkėjai per gegužę įvykusį referendumą nubalsavo už nėštumo nutraukimo įteisinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius