-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 30 /14:19

Argentinos Senatas priėmė istorinį abortų įstatymą

Argentina po debatų maratono Senate trečiadienį prisidėjo prie nedaugelio abortus legalizavusių Pietų Amerikos valstybių.
Aktyvistės džiaugiasi abortų legalizavimu
Aktyvistės džiaugiasi abortų legalizavimu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Argentina Abortas

44 mln. gyventojų turinčioje Argentinoje, kurioje Katalikų Bažnyčia daro didelę įtaką, kasmet atliekama šimtai tūkstančių nelegalių abortų. Prezidentas Alberto Fernandezas, pasiūlęs šio įstatymo projektą anksčiau šiais metais, pabrėžė, kad nuo 9-ojo dešimtmečio šalyje mirė mažiausiai 3 000 neteisėtai primityviomis priemonėmis nėštumą nutraukusių moterų.

Teisės pasirinkti šalininkai seniai ragino valdžią legalizuoti šią procedūrą ir taip išgyvendinti pavojingus negalius abortus.

„Tai tampa įstatymu“, – po daugiau kaip 12 valandų trukusių debatų paskelbė Senato pirmininkė Cristina Kirchner.

Tūkstančiai abortų šalininkų sostinės gatvėse sveikino Senato sprendimą, kuris įstatymą patvirtino 38 balsais. 29 senatoriai balsavo „prieš“, vienas susilaikė.

Prieš dvejus metus, kai dirbo konservatyvesnė Mauricio Macri administracija, aukštieji rūmai 38 balsais prieš 31 nubalsavo prieš analogišką įstatymo projektą, kurį jau buvo priėmę žemieji Kongreso rūmai.

Naujuoju įstatymu legalizuojami savanoriški abortai iki 14 nėštumo savaitės.

Prieš balsavimą prie parlamento nepaisydami pandemijos į demonstracijas buvo susirinkę abortų priešininkai ir šalininkai.

„Ši kova užgimė gatvėse“, – naujienų agentūrai AFP sakė pasirinkimo šalininkė Silvia Saravia.

Pietų Amerikoje galioja vieni griežčiausių abortų įstatymų pasaulyje. Argentinoje nutraukti nėštumą iki šiol būdavo galima tik dviem atvejais: po išžaginimo arba dėl pavojaus moters gyvybei.

„Po tiekos bandymų ir kovos metų, pareikalavusių kraujo ir gyvybių, šiandien mes pagaliau sukūrėme istoriją“, – po balsavimo Senate sakė 41 metų protestuotoja, psichologė Sandra Lujan.

„Savo sūnums ir dukroms paliekame geresnę vietą gyventi“, – kalbėjo ji.

Istorinis įstatymas buvo priimtas nepaisant įnirtingo evangelikų ir katalikų pasipriešinimo. Prieš balsavimą popiežius Pranciškus socialiniame tinkle „Twitter“ netiesiogiai leido suprasti nepritariantis pakeitimams.

Žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ Amerikos padalinio direktorius Jose Miguelis Vivanco sveikino šį sprendimą ir pavadino jį istoriniu žingsniu. Jis išreiškė viltį, kad šis sprendimas paskatins kitų Lotynų Amerikos šalių vyriausybes įteisinti abortus.

„Abortų kriminalizavimas žlugo. Metas tam padaryti galą“, – parašė jis tviteryje.

Pietų Amerikoje tik Urugvajus, Kuba ir Gajana leidžia savanoriškus abortus, o kitose šio žemyno valstybėse galioja vieni griežčiausių abortų įstatymų pasaulyje.

VIDEO: Svarbiausi 2020 m. užsienio įvykiai: nuo koronaviruso atneštų geopolitinių iššūkių iki A.Navalno apnuodijimo

„Leisti įstatymus visiems“

Prezidentas A.Fernandezas pateikė šią iniciatyvą, reaguodamas į daugelį metų skambančius moterų teisių aktyvistų reikalavimus. Parlamento žemieji rūmai įstatymo projektą dėl abortų įteisinimo priėmė gruodžio 14 dieną.

„Esu katalikas, bet turiu leisti įstatymus visiems. Kasmet maždaug 38 tūkst. moterų hospitalizuojamos po nelegalių abortų, o nuo demokratijos atkūrimo (1983 metais) daugiau kaip 3 tūkst. jų dėl to mirė“, – anksčiau sakė prezidentas.

Senatui priėmus įstatymą, A.Fernandezas tviteryje parašė: „Šiandien tampame geresne visuomene, išplečiančia moterų teises ir užtikrinančia visuomenės sveikatos apsaugą.“

Anksčiau trečiadienį argentinietis popiežius tviteryje parašė: „Dievo sūnus gimė kitų atstumtas, kad parodytų mums, jog visi atstumtieji yra Dievo vaikai.“

Nors Pranciškus tiesiogiai nepaminėjo balsavimo, jo komentaras buvo interpretuotas kaip raginimas senatoriams balsuoti prieš įstatymo projektą.

Remiantis pernai Nacionalinės mokslo ir technologijų tyrimų tarybos (CONICET) atlikto tyrimo rezultatais, daugiau kaip 60 proc. argentiniečių laiko save katalikais.

Kitas CONICET tyrimas šiais metais parodė, kad daugiau kaip pusė argentiniečių katalikų pritaria abortams esant tam tikroms aplinkybėms. Remiantis tyrimo rezultatais, maždaug 22 proc. jų yra už teisę į abortą, o apie 17 proc. pasisako prieš abortus visais atvejais.

„Nėštumo nutraukimas yra tragedija. Staiga nutraukiama kita besiformuojanti gyvybė“, – sakė valdančiosios koalicijos senatorė Ines Blas.

Tačiau kita valdančiosios koalicijos senatorė Silvina Garcia Larraburu (Silvina Garsija Laraburu) sakė, kad nors 2018 metais balsavo prieš analogišką įstatymo projektą, šįsyk jį palaikys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius