Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Armėnijoje viešinti Dalia Grybauskaitė ragino Kalnų Karabacho konfliktą spręsti taikiai

Armėnijoje besilankanti prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su šios šalies prezidentu Seržu Sargsianu, pabrėžė, kad tik taikus Kalnų Karabacho konflikto sureguliavimas gali užtikrinti ilgalaikę taiką ir stabilumą.
Dalia Grybauskaitė ir Michailas Saakašvilis
Dalia Grybauskaitė ir Michailas Saakašvilis / Lietuvos prrzidentūros nuotr.

 „Užsitęsę kruvini konfliktai yra atnešę didžiulį skausmą konfliktų paliestoms tautoms. Bet kokie tolesni karo veiksmai atneš dar daugiau skausmo ir aukų. Raginu ir kviečiu visas konfliktuojančias puses nenaudoti jėgos, o regiono valstybių vadovus demonstruoti politinę valią, ieškant išimtinai taikių sprendimų. Tarptautinė bendruomenė, ESBO yra pasiūliusios ne vieną pasitikėjimą didinančią priemonę. Dabar būtina imtis realių žingsnių jas įgyvendinti“, – kalbėjo D.Grybauskaitė, kuri Pietų Kaukazo valstybėse lankosi kaip Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) pirmininkaujančios šalies vadovė.

D.Grybauskaitės su S.Sargsianu taip pat aptarė Lietuvos ir Armėnijos dvišalius santykius, ekonominio bendradarbiavimo galimybes, Armėnijos bendradarbiavimą su Europos Sąjunga, Lietuvos pirmininkavimo ESBO prioritetus.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Lietuva sveikina Armėnijos pažangą ES asociacijos derybose ir yra pasirengusi dalytis savo eurointegracine patirtimi, vykdyti bendrus dvynių projektus.

Lietuvos ir Armėnijos vadovai aptarė ir branduolinės energetikos saugumo klausimus. Pasak prezidentės, Lietuva kviečia Armėniją atlikti atominių elektrinių saugumo testus. Pasak Lietuvos Prezidentūros pranešimo, Armėnijos vadovas sakė, kad jo šalis yra atvira tokiems siūlymams.

 Armėnų kontroliuojamas Kalnų Karabachas nuo Azerbaidžano atsiskyrė žlugus Sovietų Sąjungai, tačiau jo nepriklausomybės tarptautinė bendruomenė nepripažįsta. Nesutarimai dėl šios teritorijos lieka įtampos židiniu tarp Armėnijos ir Azerbaidžano, o ties administracine linija kasmet nuo snaiperių kulkų žūva dešimtys žmonių.

Pastangos ieškoti šio ir kitų įšaldytų konfliktų sprendimo įvardijamos kaip vienas iš svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo ESBO prioritetų. 

VIDEO: Lietuva toliau tvirtai remia Gruzijos teritorinį vientisumą ir euroatlantinę integraciją

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius