Armėnijos opozicija: Nikolas Pašinianas gali būti vėl siūlomas į premjero postą

Armėnijos liberalusis opozicinis Išeities aljansas (YELQ) kartu su kitomis opozicijos partijomis apsvarstys galimybę dar kartą kelti protestų lyderio Nikolo Pašiniano kandidatūrą į premjero postą, valdančiajai Respublikonų partijai per balsavimą parlamente nepritarus, kad jis taptų vyriausybės vadovu, antradienį pranešė įstatymų leidėjai.
Nikolas Pašinianas
Nikolas Pašinianasn gali būti vėl siūlomas į premjero postą / „Scanpix“/AP nuotr.

Anksčiau antradienį po visą dieną trukusių įtemptų debatų per Nacionalinio Susirinkimo nepaprastąjį posėdį parlamentas neišrinko premjeru YELQ lyderio N.Pašiniano, kuris buvo vienintelis pasiūlytas kandidatas. Respublikonų partijai, turinčiai daugumą 105 vietų parlamente, neparėmus jo kandidatūros, jo šalininkų ir priešininkų balsai pasiskirstė 45 prieš 56.
Antrasis premjero rinkimų ratas turėtų įvykti gegužės 8-ąją.

„Su mūsų kolegomis iš kitų frakcijų aptarsime N. Pašiniano kandidatūros iškėlimo klausimą“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė YELQ narė Manė Tandilian.

Opozicinės partijos „Klestinti Armėnija“ deputatė Naira Zogravian sakė „Interfax“, kad šis klausimas bus nagrinėjamas trečiadienį.

„Šiandien susidarė nauja padėtis. Rytoj aptarsime galimybę iškelti N. Pašiniano kandidatūrą“, – nurodė ji.

Pagal Armėnijos įstatymus, jeigu premjeras per nepaprastąjį parlamento posėdį neišrenkamas, naujas balsavimas turi būti surengtas po septynių dienų. Kandidatą į premjero postą gali siūlyti ne mažiau kaip trečdalis iš 105 Nacionalinio Susirinkimo deputatų.

Jeigu vyriausybės vadovas neišrenkamas ir per antrąjį turą, įstatymai numato, kad parlamentas turi būti paleistas ir skelbiami pirmalaikiai rinkimai, turintys įvykti per 30-45 dienas.

VIDEO: Po ministro pirmininko atsistatydinimo džiūgavę armėnai pradeda naują protestų bangą

42 metų N.Pašinianas nuo balandžio 13-osios vadovavo masinėms demonstracijoms, praeitą savaitę privertusioms atsistatydinti veteraną lyderį S.Sargsianą. Šis Respublikonų partijos politikas dešimtmetį dirbo prezidento poste ir buvo ką tik buvo išrinktas premjeru, turinčiu naujus, didesnius įgaliojimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Seržas Sargsianas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Seržas Sargsianas

N Pašiniano protestų judėjimas kaltino S.Sargsianą užgrobus valdžią ir tvirtino, kad jis nesugebėjo spręsti virtinės šalies problemų, tokių kaip korupcija, skurdas ir oligarchų įtaka.

Anksčiau antradienį N.Pašinianas perspėjo įstatymų leidėjus dėl galimų didelių neramumų, jeigu jis nebus išrinktas vyriausybės vadovu.

„Noriu juos perspėti: ponai, neteisingas tautos atlaidumo kaip silpnybės interpretavimas gali sukelti tikrą politinį cunamį“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius