Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Armėnijos premjeras sako esąs pasirengęs pirmalaikiams rinkimams

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pirmadienį tūkstančiams į mitingą susirinkusių šalininkų pasakė, jog yra pasirengęs organizuoti pirmalaikius rinkimus, kad būtų išspręsta šalies politinė krizė.
Nikolas Pašinianas
Nikolas Pašinianas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl vadovavimo pragaištingam praėjusių metų karui su Azerbaidžanu griežtai kritikuojamas N.Pašinianas į Jerevano centre esančią Respublikos aikštę sukvietė daugiau kaip 20 tūkst. savo šalininkų. Tuo metu prie parlamento vyriausybės priešininkai reikalavo premjero atsistatydinimo.

N.Pašiniano šalininkų ir priešininkų mitingai įvyko premjerui patiriant vis didesnį spaudimą dėl Kalnų Karabacho karo, kurio metu Armėnija patyrė didelių nuostolių ir sutiko perduoti dideles teritorijos dalis Azerbaidžanui.

Politinė nežinia gali išprovokuoti chaotiškas kovas dėl valdžios šalia Turkijos ir Irano esančioje buvusioje sovietinėje Armėnijoje.

„Jei parlamentinė opozicija sutiks su pirmalaikiais rinkimais, mes taip pat sutiksime su pirmalaikiais rinkimais“, – vėliavomis mojavusiai miniai paskelbė N.Pašinianas.

„Eikime į rinkimus ir pažiūrėkime, kieno atsistatydinimo žmonės reikalauja“, – sakė N.Pašinianas, į valdžią atėjęs po savo inicijuotų taikių protestų 2018 metais.

Jis pripažino padaręs klaidų ir paprašė atleisti, bet taip pat pasmerkė, pasak jo, bandančius pakenkti šalies demokratijai.

„Tik žmonės gali nuspręsti, kas liks valdžioje“, – sakė N.Pašinianas ir pridūrė, kad jo vyriausybei bando pakenkti seni priešininkai.

„Nenorime, kad grįžtų tie patys seni lyderiai; mes išrinkome Pašinianą ir juo pasitikime“, – mitinge naujienų agentūrai AFP sakė 59 metų menininkė Narinė Garibian.

„Jis nekaltas dėl to, kas nutiko per karą. Mes visi kalti, nes visus tuos metus tylėjome, kai senieji lyderiai plėšė šalį ir nesirūpino armija“, – sakė ji.

Nauji protestai

Tuo metu keli tūkstančiai opoziciją remiančių protestuotojų susirinko prie netoliese esančio parlamento. Aktyvistai įrengė palapinių stovyklą ir pažadėjo likti, kol N.Pašinianas ir jo vyriausybė atsistatydins.

Pirmadienio mitingai sutapo su 10 žmonių žūties policijai 2008-ųjų kovo 1-ąją Jerevane vaikant protestus prieš prezidento rinkimų rezultatus metinėmis.

Prezidentas Armenas Sargsianas, kurio vaidmuo didele dalimi yra reprezentacinis, paragino visus per šias metines elgtis santūriai.

„Politinė kova negali peržengti įstatymo ribų, ji neturi nuvesti prie sukrėtimų ir nestabilumo“, – sakoma jo pareiškime.

A.Sargsianas per krizę tapo centrine figūra, šeštadienį atsisakęs pasirašyti N.Pašiniano parengtą įsaką atleisti generalinio štabo viršininką Oniką Gasparianą.

N.Pašinianui vėl nusiuntus prezidentui prašymą atleisti O. Gasparianą, regis, susidarė aklavietė.

Ketvirtadienį ryte Armėnijos ginkluotųjų pajėgų Vyriausiasis štabas išplatino pareiškimą, kuriame pareikalavo premjero N.Pašiniano ir jo kabineto atsistatydinimo, o vyriausybės vadovas šį žingsnį pavadino mėginimu įvykdyti perversmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius