Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Armėnijos sostinėje demonstrantai degino Vengrijos vėliavas, protestuodami dėl nuteisto žudiko grąžinimo Azerbaidžanui

Šimtai žmonių šeštadienį protestavo prie Vengrijos konsulato Jerevane, nes Budapeštas vieną Azerbaidžano karį, nužudžiusį armėną, išsiuntė į jo tėvynę, kur jam buvo nedelsiant suteikta malonė.
Jerevane protestuotojai degino Vengrijos vėliavą
Jerevane protestuotojai degino Vengrijos vėliavą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keli šimtai įtūžusių demonstrantų sudegino Vengrijos vėliavą ir apmėtė diplomatinę atstovybę kiaušiniais, pomidorais bei monetomis, kaltindami Budapeštą sudarius sandorį su Baku mainais į galimybę pelnytis iš Azerbaidžano energetikos išteklių.

„Vengrai pardavė savo garbę ir sąžinę azerbaidžaniečiams tarsi paprasta prostitutė“, – protesto organizatorius Armėnas Mkrčianas sakė naujienų agentūrai AFP.

Jerevanas penktadienį nutraukė diplomatinius santykius su Vengrija, kuri, pasak Armėnijos prezidento Seržo Sargsiano, padarė „didžiulę klaidą“, išduodama žudiką, kuris užkapojo savo auką kirviu Budapešte 2004 metais.

JAV prezidentas Barackas Obama taip pat pareiškė esantis „labai susirūpinęs“ dėl šio malonės suteikimo.

Azerbaidžano armijos leitenantas Ramilas Safarovas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, nužudęs Armėnijos karininką Gurgeną Margarianą Budapešto karo akademijoje, kur abu kariškiai dalyvavo NATO organizuotuose anglų kalbos kursuose.

R.Safarovas teigė, kad G.Margarianas įžeidė Azerbaidžaną, kuris praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje kovėsi žiauriame kare su Armėnija dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Armėnijos įtūžį tikriausiai dar labiau padidins faktas, kad Azerbaidžanas šeštadienį grąžino R.Safarovą į armiją ir suteikė jam majoro laipsnį.

„Jį priėmė gynybos ministras Safaras Abijevas, kuris suteikė jam naująjį laipsnį ir palinkėjo sėkmės tolesnėje karinėje tarnyboje“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Azerbaidžanas taip pat atmetė Jungtinių Valstijų kritiką, teigdamas, kad malonė R.Safarovui buvo suteikta po to, kai jis išbuvo kalėjime aštuonerius metus ir buvo grąžintas į tėvynę pagal Europos teisinę konvenciją dėl ekstradicijos.

Armėnijos palaikomi separatistai užėmė Azerbaidžanui priklausiusį Kalnų Karabachą per karą, kuris nusinešė apie 30 tūkst. žmonių gyvybių.

Abi šalys nėra pasirašiusios galutinės taikos sutarties nuo 1994 metais paskelbtų paliaubų, o prie neramios sienos su Kalnų Karabachu dažnai vyksta susirėmimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius