-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant susitikimui su D.Trumpu Šiaurės Korėjos branduoliniame komplekse stebima nauja veikla

Analitikų dėmesį patraukė suaktyvėjusi veikla viename Šiaurės Korėjos branduoliniame komplekse: nerimaujama dėl denuklearizacijos derybų sudėtingumo, artėjant Pchenjano lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo viršūnių susitikimui.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas stebi raketos paleidimą
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas stebi raketos paleidimą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusį mėnesį padarytos palydovinės nuotraukos rodo, kad Šiaurės Korėja tikriausiai pradėjo pirminius eksperimentinio lengvojo vandens reaktoriaus bandymus, ir galbūt atgabeno dar vieną reaktorių į savo Njongbjono branduolinių tyrimų centrą.

Abu reaktoriai gali būti panaudoti gaminti skiliąsias medžiagas, reikalingas branduolinių bombų gamybai.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas

Ši informacija paaiškėjo itin jautriu metu. Pasak pareigūnų, D.Trumpas ir Kim Jong Unas planuoja susitikti iki gegužės pabaigos, o denuklearizacija veikiausiai bus svarbiausia jų derybų tema. 2017-ųjų rugsėjį Šiaurės Korėja išbandė iki šiol galingiausią savo branduolinį užtaisą – anot Pchenjano, vandenilinę bombą.

Nors Pchenjanas po to neberengė jokių branduolinių bandymų, o nuo lapkričio 28-osios nepaleido ir jokių ilgo nuotolio raketų, padidėjęs aktyvumas Njongbjono branduoliniame komplekse gali būti grėsmingas.

Anksčiau šį mėnesį paskelbtoje leidinio „Jane's Intelligence Review“ analizėje sakoma, kad šiuo metu eksperimentiniame reaktoriuje yra vykdoma bandomoji programa. Tai reiškia, kad jis gali pradėti veikti po „nedidelio perspėjimo 2018-aisiais ar 2019-aisiais“. Pranešama, kad 2017 metais tame komplekse buvo pastebėta suaktyvėjusi veikla.

Tas reaktorius buvo užbaigtas prieš penkerius metus, o jo pirminė paskirtis yra gaminti elektros energiją civilinėms reikmėms. Vis dėlto jis gali būti panaudotas ir plutonio bei tričio gamybai.

Minėtoje analizėje perspėjama, kad be tarptautinių patikrinimų neįmanoma užtikrintai pasakyti, ar tas reaktorius naudojamas gaminti elektros energiją, ar medžiagas bomboms. Tas reaktorius susietas su vietos elektros tinklu; manoma, kad jis, veikdamas pilnu pajėgumu, elektra gali aprūpinti maždaug 50 tūkst. gyventojų turintį miestą.

„Tolesnis veiklos tipo ir dažnumo stebėjimas tame komplekse tikriausiai atskleis ženklų apie galutinius Šiaurės Korėjos ketinimus“, – sakoma ataskaitoje.

Interneto svetainėje „38 North“ paskelbtoje ataskaitoje ekspertai nurodė pastebėję veiklą kitame reaktoriuje Njongbjono komplekse, esančiame į šiaurę nuo Pchenjano. Manoma, kad tai gali kelti dar didesnę grėsmę.

Nuotraukos iš Njongbjono 5 megavatų reaktoriaus gali reikšti, kad jis pradėjo veikti labai neseniai. „38 North“ skelbiama, kad Šiaurės Korėja matyt „tęsia plutonio gamybą; tikriausiai savo branduolinių ginklų programos“ reikmėms.

VIDEO: Svarbus žingsnis: po dviejų metų pertraukos susitiko Šiaurės ir Pietų Korėjų atstovai

Tinklalapyje sakoma, kad pardavinėjamos palydovinės nuotraukos atskleidė, jog nuo generatoriaus salės kyla garai, o šalia reaktoriaus esančioje upėje matyti ištirpęs ledas. Be to, Šiaurės Korėjos specialistai galėjo sustiprinti pastangas paslėpti reaktoriaus veikimo ženklus, todėl „tęsti stebėjimo pastangas pasidarė sudėtingiau“.

Kovo 5-osios ataskaitoje taip pat teigiama, kad Njongbjone buvo įkurta karinė palapinių stovykla. Veikiausiai ji skirta reaktorių statantiems arba saugantiems kariams apgyvendinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius