Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Artimieji Rytai po dešimties metų

Artimuosiuose Rytuose pradėjo ryškėti esminiai pokyčiai. Tai tam tikra prasme primena 1989-ųjų įvykius Europoje. Visgi svarbus akcentas yra tai, kad Artimieji Rytai nėra Rytų Europa. Taigi pokytis čia nevyks tokiu mastu ar tokiu greičiu ir apimtimi, kaip tai įvyko Europoje, rašo CNN žurnalistas Fareedas Zakaria.
Chaoas Kaire
Chaoas Kaire / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Perėjimas bus daug lėtesnis. Kelias į priekį bus daug vingiuotesnis. Be to, pokytis palies ne visas regiono šalis.

Pagrindinės valstybės, kuriose galima tikėtis didžiausių pokyčių, yra naftos neišgaunančios šalys, kaip antai Egiptas, Tunisas ir, iki tam tikro lygio, Jordanija bei Marokas. Tai šalys, šiuo metu patiriančios milžinišką spaudimą įgyvendinti ekonomines ir politines reformas. Šiose valstybėse papirkti piliečių lengvai nepavyks, kaip kad tai daroma turtingose naftos šalyse.

Artimuosiuose Rytuose valstybės iki šiol naudojosi dviem visuomenės kontrolės metodais – masinių represijų ir masinių papirkinėjimų. Turtingos naftos valstybės naudojo masinį papirkinėjimą. Tokios šalys, kaip Sirija, naudojo masinę represiją.

Panašu, kad papirkinėjimas veikia geriau, nei represijos. Dienai pasibaigus Sirija susidurs su sunkumais, nepaisant to, kad savo piliečių pasipiktinimą ir norus numalšina žiauriomis priemonėmis.

Tikėtina, kad praėjus keleriems metams, visos valstybės Artimuosiuose Rytuose, kurios neišgauna naftos, bus labai pasikeitusios palyginti su tuo, kokios yra dabar. Tuo tarpu naftą išgaunančiose valstybėse pokytis bus labiau evoliucinis. Tikėtina, kad galiausiai monarchijos šiame regione taps švelnesnės ir labiau linkusios dalintis valstybei priklausančiu turtu.

Artimuosiuose Rytuose valstybės iki šiol naudojosi dviem visuomenės kontrolės metodais – masinių represijų ir masinių papirkinėjimų.Bemaž svarbiausia valstybė Artimuosiuose Rytuose pokyčių atžvilgiu bus Saudo Arabija. Tikėtina, kad ši šalis taip ir nepasikeis, nors aplinkui vyksta daugybė esminių pasikeitimų. Jei kas nors šalyje keisis, pokyčiai bus evoliuciniai, ne revoliuciniai. Tačiau jei šis spėjimas nepasitvirtins, tuomet gali nepasitvirtinti ir kitos prognozės, nes Saudo Arabija yra tarsi didžiulė Artimųjų Rytų gorila.

Kalbant apie Egiptą, šios valstybės potencialiai laukia šiandieninės Indonezijos likimas. Prieš dešimtį metų, po to, kai iš valdžios buvo nuverstas prezidentas Suharto, daugybė žmonių manė, kad Indonezija net neegzistuos kaip valstybė. Žmonės manė, kad Indonezija net nebuvo tikra šalis, o tik olandų kolonizuotos 400 skirtingų salų. Indonezija buvo skurdi. Joje egzistavo islamo fundamentalistų, ekstremistų ir džihadistų grupuočių pavojus.

Tačiau demokratinė politinė sistema stabilizavo šią valstybę. Indonezija vis dar išlieka sąlyginai komplikuota vieta, kurioje klesti didžiulė korupcija, kai kurios valdžios funkcijos neveikia, yra problemų ir su islamo ekstremistais. Tačiau apskritai tai stabili demokratinė valstybė su ekonominėmis reformomis.

Taigi Indonezija yra neblogas pavyzdys Egiptui. Jei pastarajam pavyktų pasiekti tai, ką pasiekė Indonezija, o tai labai tikėtina, šiai šaliai tai būtų nepaprastas progresas. Tokiu atveju Egiptas per artimiausius dešimtį metų padarytų didesnę pažangą, nei per pastaruosius 40 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius