Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ASEAN lyderiai ieško atsakymų į krizę Mianmare

Pietryčių Azijos lyderiai penktadienį pareikalavo, kad Mianmaro chunta imtųsi veiksmų ir įgyvendintų taikos planą, kuriuo siekiama numalšinti nuo praėjusiais metais įvykdyto perversmo šalyje suintensyvėjusį smurtą, kai per susirėmimus žuvo tūkstančiai žmonių.
Apsauga saugo teritoriją Pnom Penyje, kur vyksta ASEAN susitikimas
Apsauga saugo teritoriją Pnom Penyje, kur vyksta ASEAN susitikimas / „AP“/„Scanpix“

Mianmaro krizės tema dominavo pirmąją Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikimo Pnom Penyje dieną.

Šeštadienį prie susitikimo prisijungs JAV prezidentas Joe Bidenas.

Nuo praėjusių metų vasario, kai kariškiai nušalino Aung San Suu Kyi vadovaujamą civilinę vyriausybę, Mianmare įsiplieskė kruvinas konfliktas.

Praėjusių metų balandį ASEAN susitarė su Mianmaru dėl taikos plano – „penkių punktų konsensuso“ – tačiau chunta iki šiol jo nepaisė, o regioninis blokas kelis mėnesius stengiasi rasti būdų, kaip priversti jį vykdyti.

Kitų devynių ASEAN šalių nusivylimas dėl generolų delsimo auga. Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas jaunesnysis savo kolegoms lyderiams pareiškė, kad susitarimą reikia „skubiai įgyvendinti“.

ASEAN neleido Mianmaro chuntos lyderiui Minui Aungui Hlaingui dalyvauti Pnom Penyje vykstančiame susitikime.

Susitikime dalyvauja blokui nepriklausančios Kinijos premjeras Li Keqiangas.

Kinija, didžiausia bloko prekybos partnerė, istoriškai palaikė gerus ryšius su Mianmaro chunta, nors ir išreiškė tam tikrą susirūpinimą dėl šalyje vykstančio chaoso.

Indonezijos užsienio reikalų ministrė Retno Marsudi teigė, kad vadovai susitarė dėl 15 punktų sprendimo plano.

Ji nepateikė susitarimo detalių, bet sakė, kad tai griežtas įspėjimas chuntai imtis veiksmų arba rengtis rimtomis pasekmėmis, įskaitant draudimo chuntos atstovams dalyvauti ASEAN susitikimuose išplėtimą.

„Tai įspėjimas, tai griežta lyderių žinia“, – žurnalistams sakė R.Marsudi.

Indonezija, kaip ir Malaizija bei Singapūras, yra viena iš pagrindinių bloko šalių, raginančių imtis griežtesnių veiksmų prieš chuntą.

F.Marcosas taip pat paragino ASEAN užmegzti ryšius su Mianmaro opozicijos grupėmis ir pakartojo naujienų agentūros AFP žurnalistų matytą viršūnių susitikimo pareiškimo projektą, kuriame siūloma bendrauti su Nacionalinės vienybės vyriausybe (NUG).

NUG yra paralelinė institucija, laikanti save teisėta Mianmaro vyriausybe. Joje dominuoja buvę Aung San Suu Kyi partijos įstatymų leidėjai.

Mianmaro chunta NUG laiko teroristais. Užmegzti ryšius su šia grupe būtų svarbus ASEAN žingsnis.

ASEAN lyderiai penktadienį sutarė bendrauti su Mianmaro opozicijos grupėmis. Tai tikriausiai apims susitikimus su NUG atstovais.

Praėjusiais metais įvykęs perversmas užtrenkė duris po kariuomenės valdymo dešimtmečių Mianmaro trumpai gyvavusiai demokratijai.

Anksčiau šį mėnesį Singapūro užsienio reikalų ministras Vivianas Balakrishnanas perspėjo, kad Mianmaro kariuomenė „labai gerai toleruoja skausmą, labai gerai toleruoja izoliaciją“ ir kad krizei išspręsti gali prireikti dešimtmečių.

JAV spaudimas

Vakarų valstybės chuntai taiko sankcijas, o Jungtinės Valstijos paragino ASEAN užimti „ryžtingą“ poziciją ir priversti chuntą sumažinti smurtą, pastarosiomis savaitėmis paaštrėjusį dėl kruvinų karinių antskrydžių prieš civilinius taikinius, įskaitant vieną mokyklą ir vieną koncertą.

JAV vyriausiasis pasiuntinys Rytų Azijoje Danielis Kritenbrinkas teigė, kad Mianmaras bus pagrindinė tema, kai šeštadienį J.Bidenas susitiks su ASEAN lyderiais.

Palikęs Pnom Penį J.Bidenas išskris į svarbų susitikimą su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, įvyksiantį pirmadienį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Indonezijoje kuluaruose.

Chuntos priešinimasis

ASEAN užsienio reikalų ministrai praėjusį mėnesį surengė skubias derybas dėl Mianmaro ir po jų sakė, kad yra „dar labiau pasiryžę“ surasti sprendimą.

Mianmaro valstybinė žiniasklaida peikė ASEAN įsitraukimą ir pavadino bloką „JAV šuneliu“, o chunta įspėjo nenustatyti taikos proceso terminų, sakydama, kad tai gali turėti „neigiamų pasekmių“.

Viršūnių susitikimo išvakarėse teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ paragino lyderius susitarti dėl visiško ginklų ir aviacinio kuro perdavimo Mianmarui embargo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius