Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Astanoje vyksta ŠBO šalių užsienio reikalų ministrų tarybos susitikimas

Kazachstano sostinėje penktadienį prasidėjo Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) šalių užsienio reikalų ministrų tarybos posėdis.
Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos susitikimas Pekine
Astanoje vyksta ŠBO šalių užsienio reikalų ministrų tarybos susitikimas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos delegacijai susitikime vadovauja užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Šis posėdis yra baigiamasis pasirengimo ŠBO viršūnių susitikimui etapas. Viršūnių susitikimas Astanоje numatytas birželį.

Penktadienio posėdyje užsienio reikalų ministrai aptars dokumentus ir sprendimus, kuriuos ketinama pateikti apsvarstyti valstybių vadovams.

Ministrai priims Astanos deklaracijos projektą. Šis dokumentas atspindės aktualias regionines ir tarptautines problemas, požiūrius į tolesnį organizacijos stiprinimą.

Be to, ministrams teks suderinti Kovos su narkotikais strategijos iki 2022 metų bei Veiksmų plano jai įgyvendinti projektus. Ypatingas dėmesys bus skirtas valstybių vadovų pareiškimo apie bendrą kovą su tarptautiniu terorizmu projektui.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
„Scanpix“ nuotr./Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas

Užsienio reikalų ministrai taip pat aptars Indijos bei Pakistano priėmimo į ŠBO procedūros užbaigimo bei valstybių narių statuso suteikimo šioms šalims klausimus.

ŠBO įsteigta 2001-ųjų birželį, naujo struktūrinio regioninio darinio sutartį Šanchajuje pasirašius Kinijai, Rusijai ir keturioms Vidurio Azijos valstybėms – Kazachstanui, Kirgizijai, Turkmėnijai ir Tadžikijai.

ŠBO darbe taip pat dalyvauja šešios valstybės stebėtojos: Mongolija, Indija, Iranas, Pakistanas, Afganistanas ir Baltarusija), taip pat šešios dialogo partnerės – Šri Lanka, Turkija, Azerbaidžanas, Armėnija, Kambodža ir Nepalas.

Oficialiai skelbiama, kad į šią organizaciją susibūrusių šalių pagrindiniai tikslai – ekonominis ir prekybinis bendradarbiavimas, investicijų skatinimas, taip pat valstybinių sienų apsauga, bendradarbiavimas terorizmo, separatizmo ir ekstremizmo prevencijos srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius