-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aštuntą dešimtmetį baigiantis nepalietis siekia, kad būtų pripažintas seniausiu į Everesto viršūnę įkopusiu alpinistu

Nepalietis alpinistas Minas Bahaduras Sherchanas tvirtina, kad būdamas 77-erių be „jokių problemų“ įkopė į aukščiausią pasaulio kalno viršūnę.
Nepalietis alpinistas (kairėje) pasiryžęs kovoti dėl pripažinimo.
Nepalietis alpinistas (kairėje) pasiryžęs kovoti dėl pripažinimo. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Problemos prasidėjo tuomet, kai jis panoro šį savo pasiekimą užregistruoti Guinnesso rekordų knygoje, nurodydamas, kad jis yra seniausias žmogus, kuriam iki šiol pavyko įkopti į Everesto kalno viršūnę.

Tačiau 78-erių turintis M.B.Sherchanas šių metų vasarį pralaimėjo kiek jaunesniam alpinistui, nes negalėjo Guinnesso rekordus fiksuojančiai organizacijai pateikti tikslius dokumentus, patvirtinančius jo paraišką.  M.B.Sherchanas tikisi atgauti, kaip jis sako, teisėtai jam priklausantį titulą.  „Įkopti į kalną nebuvo sunku. Tačiau kai pamėginau tai užregistruoti Guinnesso rekordų knygoje, prasidėjo kita istorija“, – trečiadienį alpinistas sakė agentūrai.

„Nusiuntėme visus dokumentus, tarp jų apdovanojimo pažymėjimą ir vyriausybės sveikinimo laišką. Jie atsakė, kad mūsų siuntinį gavo ir mes manėme, kad to turėtų užtekti. Nesupratome, koks tai procesas“, – pasakojo alpinistas.

Tik vėliau jis sužinojo, kad tų įrodymų nepakanka.  Todėl Guinnesso rekordų knyga šį titulą suteikė japonų alpinistui Yuichiro Miura, kuris į kalno viršūnę įkopė praėjusiais metais būdamas 75-erių. Japonas taip pat buvo išgyvenęs dvi širdies operacijas.

Alpinizmo veteranas Yuichiro Miura buvo pirmas žmogus, 1970 metais slidėmis nuvažiavęs nuo Everesto kalno pietinės perėjos. Šis japono žygis buvo įamžintas "Oskarą" laimėjusiame dokumentiniame filme.

Nuo 1953 metų, kai į 8848 m kalno viršūnę įkopė Edmundas Hillary  ir Tenzingas Norgay, šis žygis sėkmingai buvo pakartotas daugiau 3 tūkst. kartų.   M.B.Sherchanas šio kalno viršūnę pasiekė 2008 metų gegužės 25 dieną, diena anksčiau, nei tai padarė jo varžovas iš Japonijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius