-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ataka Londone vėl išjudino kone džiūgaujančius kraštutinius dešiniuosius visame pasaulyje

Nors Vestminsteryje trečiadienį išpuolį surengęs Khalidas Masoodas gimė Jungtinėje Karalystėje ir į islamą greičiausiai atsivertė bei suradikalėjo tik suaugęs, radikalūs dešinieji jau kalba apie migracijos politikos spragas, skelbia „The Guardian“. Marine Le Pen prabilo apie sienų kontrolę, o Nigelas Farage'as gyrė JAV prezidentą Donaldą Trumpą.
Nigelas Farage'as
Nigelas Farage'as / „Scanpix“/AP nuotr.
15min nuotr./Kaip buvo surengta ataka Londone
15min nuotr./Kaip buvo surengta ataka Londone

Tuo buvo galima neabejoti: Prancūzijos nacionalistinio judėjimo „Nacionalinis frontas“ lyderė Marine Le Pen, prieš išvykdama pas bičiulius į Maskvą, nutarė praleisti pro ausis faktą, kad užpuolikas Kh.Masoodas gimė Jungtinėje Karalystėje.

Ji susiejo ataką Londone su migracijos politika. Politikė, kuri, kaip manoma, pateks į Prancūzijos prezidento rinkimų antrąjį turą, pareiškė, kad išpuolis parodė, kaip šalims svarbu saugoti savo sienas ir apskritai stiprinti saugumą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marine Le Pen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marine Le Pen

„Turime kontroliuoti savo sienas, – kalbėjo M.Le Pen. – Problema šiandien yra ši pigaus terorizmo forma: radikalizuoti individai, veikiantys pavieniui, be tinklo. Tai nauja terorizmo forma, su kuria tvarkytis reikalingos visos tos priemonės, kurių nesiimame dabar.“

Ataka Londone sulaukė daug dėmesio visoje Europoje, bet ypač – Prancūzijoje, kur išpuoliai Paryžiuje 2015 metais ir Nicoje pernai nusinešė beveik 230 žmonių gyvybes.

Ataka Londone sulaukė daug dėmesio visoje Europoje, bet ypač – Prancūzijoje, kur išpuoliai Paryžiuje 2015 metais ir Nicoje pernai nusinešė beveik 230 žmonių gyvybes.

Šalyje iki šiol galioja nepaprastoji padėtis, o per prezidento rinkimų kampaniją nuolat kalbama apie saugumą ir imigraciją.

Ryšį tarp išpuolio ir ES migracijos politikos surado ir Lenkijos vyriausybės vadovė Beata Szydlo – ji teigė, kad ataka įrodo, jog

Varšuva pasielgė teisingai atsisakydama dalyvauti Bendrijos pabėgėlių priėmimo kvotų sistemoje.

„Europoje dažnai girdžiu raginimus nepainioti migracijos politikos ir terorizmo. Bet nematyti ryšio neįmanoma.

ES migracijos komisaras Dimitris Avramopoulos Varšuvoje mums aiškino, kad mes turime priimti migrantus. O po dviejų dienų Londone surengtas teroristinis aktas“ – tvirtino B.Szydlo.

Jungtinės Karalystės policija jau atskleidė, kad užpuolikas Khalidas Masoodas prieš 52 metus gimė šioje šalyje. Be to, panašu, kad vyras tik suaugęs atsivertė į islamą ir suradikalėjo.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Užpuolikas Khalidas Masoodas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Užpuolikas Khalidas Masoodas

Tačiau vietos kraštutinių dešiniųjų Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) rėmėjas Arronas Banksas tviteryje vis vien parašė: „Theresa May 6 metus buvo vidaus reikalų sekretorė, kai į mūsų šalį buvo įleista daugiau nei 1 mln. nelegalų. Nemanau, kad mane kada nors labiau pykino.“

Judėjimas Leave.EU, prieš pernykštį referendumą raginęs britus balsuoti už išstojimą iš ES, apkaltino politikus atveriant duris terorizmui.

Kai paaiškėjo, kad Kh.Masoodas gimė Britanijoje, Leave.EU tviteryje parašė: „Gimimas Britanijoje nieko nereiškia, jei jis gyveno atskiroje bendruomenėje ir nekentė britiško gyvenimo būdo. Jis – visai ne britas.“

Žinoma, atsiliepė ir buvęs UKIP lyderis N.Farage'as – tik ne Jungtinėje Karalystėje. Jis ketvirtadienį du kartus pasirodė JAV televizijose ir aiškino, kad ataka Londone pateisino griežtą D.Trumpo liniją dėl imigracijos.

„Twitter“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Nigelas Farage'as Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“
„Twitter“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Nigelas Farage'as Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“

Kaip ir po ankstesnių išpuolių Europoje, taip ir dabar „alternatyvios dešinės“ tinklalapiuose skatinama neapykanta musulmonams.

„Kai D.Trumpas bando apsaugoti Ameriką, kai jis bando užtikrinti, kad vaizdai, matyti Paryžiuje, Briuselyje, Berlyne ir dabar Londone, nepasikartotų Amerikoje, žmonės 5-ojoje aveniu ir Vestminsteryje protestuoja. Man atrodo, kad mūsų politiniams lyderiams jau laikas pradėti atsiprašinėti“, – „Fox News“ teigė N.Farage'as.

Jungtinėse Valstijose itin aktyvi islamofobiją skatinančių aktyvistų bendruomenė. Kaip ir po ankstesnių išpuolių Europoje, taip ir dabar „alternatyvios dešinės“ tinklalapiuose skatinama neapykanta musulmonams.

Antai sąmokslo teorijų platinimu labiausiai pasižyminčiame tinklalapyje „InfoWars“, kuris pernai šmeižė demokratų kandidatę į JAV prezidentus Hillary Clinton, Paulas Josephas Watsonas rašė: „Laikas pripažinti, kad islamas nėra taikos religija. Ją reikia rimtai reformuoti.“

VIDEO: Londoną sukrėtė teroro išpuolis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius