Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 09 25 /20:10

Ataka Nairobyje: užsienio ekspertai prisijungė prie Kenijos vykdomo tyrimo

Po kruvinos prekybos centro Nairobyje apgulties, prie Kenijos vykdomo įvykio tyrimo prisijungė JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Kanados bei Interpolo ekspertai.
Kenijos kariai prekybos centre
Kenijos kariai prekybos centre / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kenija

Kaip skelbia BBC, teismo medicinos ekspertai „šukuoja“ „Westgate“ prekybos kompleksą, ieškodami įkalčių. Tokią informaciją patvrtino vidaus reikalų ministras Josephas Ole Lenku.

Jis taip pat pranešė, kad penki užpuolikai buvo nukauti, tikimasi „rasti daugiau teroristų kūnų“. Šalyje paskelbtas trijų dienų gedulas.

Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta antradienio vakarą paskelbė, kad 80 valandų trukęs kraujo liejimas Nairobyje baigėsi. Pasak jo, per šį išpuolį žuvo 61 civiliis ir šeši saugumo pajėgų nariai.

Prezidentas pridūrė, kad buvo nukauti penki užpuolikai ir suimti 11 įtariamųjų.

Papildyta 20.10 val.: Kenijos prekybos centro ataka buvo kruopščiai suplanuota

Somalyje veikianti islamistų kovotojų grupuotė, kuri šturmavo prekybos centrą Kenijoje, turėjo paruošusi detalų išpuolio planą ir buvo iš anksto suslėpusi ginklus centre, trečiadienį rašo „New York Times“, cituodamas JAV pareigūnus.

Remiantis pranešimu, atrinkta grupelė anglakalbių kovotojų iš islamistų sukilėlių grupuotės „al Shebab“ iš anksto kelias savaites ruošėsi išpuoliui Somalyje.

Sekmadienį granatomis ir koviniais ginklais apsiginklavusi grupuotė įsiveržė į prabangų prekybos centrą Nairobyje ir pradėjo žudyti jo darbuotojus ir pirkėjus.

Kovotojai buvo paėmę įkaitų ir atsilaikė prieš policijos ir kariuomenės pajėgas iki antradienio, kai Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta paskelbė: drama baigėsi, žuvo mažiausiai 67 žmonės.

Tyrimas tęsiasi, tačiau, remiantis „JAV saugumo pareigūnais“, kurie cituojami pranešime, ši kovotojų operacija buvo kruopščiai suplanuota dar Somalyje.

Grupė turėjo prekybos centro brėžinius ir vienoje parduotuvių buvo iš anksto paslėpusi galingus kulkosvaidžius su šovinių juostomis, galbūt ir padedant ištikimam parduotuvės darbuotojui.

Atrodo, kad kai kurie kovotojai buvo atsinešę drabužių pamainą, kad galėtų nusimesti militaristinio stiliaus aprangą, palikti šautuvus ir pabėgti įsimaišę tarp civilių gyventojų.

Žvalgybos agentūros laukia DNR tyrimų iš suimtų ir nukautų kovotojų rezultatų, kad išsiaiškintų, ar tarp jų yra asmenų iš JAV, Britanijos ar kitų užsienio valstybių.

„New York Times“ cituojami liudininkai pasakojo, kad tarp užpuolikų buvo mažiausiai dvi moterys. Britų laikraščiai anksčiau pranešė, kad ataką galėjo suorganizuoti Samantha Lewthwaite (Samanta Liutveit), vieno iš sprogdintojų mirtininkų, kurie įvykdė 2005 metų atakas prieš Londono transporto sistemą, žmona, dar vadinama „Baltąja našle“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius