Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ataskaita: pasitraukus JAV kariams IS vėl stiprina savo pozicijas Sirijoje

Jungtinėms Valstijoms išvedus savo karius iš Sirijos, čia atsigauna džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), jau sustiprinęs savo pajėgumus kaimyniniame Irake, antradienį pareiškė Gynybos departamento veiklą prižiūrinti agentūra.
„Islamo valstybės“ vėliava
„Islamo valstybės“ vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Irako ir Sirijos pajėgos, palaikomos JAV vadovaujamos tarptautinės antskrydžių kampanijos, išstūmė džihadistus iš didelės dalies anksčiau jų kontroliuotų teritorijų. Dabar džihadistai išnaudoja vietos pajėgų silpnumą, kad sutvirtintų savo pozicijas, rašoma Generalinio inspektoriaus tarnybos ataskaitoje.

„Nors „Islamo valstybė“ (ISIS) Irake ir Sirijoje neteko savo „kalifato“ teritorijos, ji sustiprino savo pajėgumus Irake ir šį ketvirtį stiprino savo pozicijas Sirijoje“, – rašoma ataskaitoje.

ISIS yra arabiškas „Islamo valstybės“ akronimas.

Anot ataskaitos autorių, IS sugebėjo „persigrupuoti it tęsti operacijas“ abiejose šalyse; taip nutiko iš dalies dėl to, kad vietos pajėgos „vis dar nepajėgios vykdyti ilgalaikių operacijų, vienu metu vykdyti kelias operacijas ar išlaikyti iš džihadistų perimtos teritorijos kontrolę“.

IS ėmė sparčiai atsigauti Sirijoje, kai Vašingtonas „užbaigė dalinį pasitraukimą“ iš šios šalies, kuris buvo įgyvendintas, nors tokiam žingsniui nepritarė vadai, tvirtinę, kad būtina geriau parengti ir aprūpinti JAV palaikomas Sirijos demokratines pajėgas (SDF), kad šios galėtų vykdyti operacijas prieš džihadistus, rašoma dokumente.

Praėjusiais metais JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė pergalę prieš IS ir nurodė išvesti iš Sirijos visus amerikiečių karius. Šis sprendimas buvo viena priežasčių, paskatinusių atsistatydinti tuometinį gynybos sekretorių Jamesą Mattisą.

„Kelti suirutę“

Sirijos šiaurės rytuose, teritorijoje, nekontroliuojamoje prezidento Basharo al Assado režimo, liko nedidelis amerikiečių kontingentas. Vašingtonas spaudžia kitas kovai su džihadistais suburtos tarptautinės koalicijos nares suteikti didesnę karinę paramą.

IS džihadistai abiejose šalyse vykdo tikslinius nužudymus, rengia pasalas ir rengia mirtininkų sprogdinimus, tačiau Irake „sukūrė stabilesnį kontrolės ir valdymo mazgą bei logistinį mazgą atakoms koordinuoti“, rašoma Gynybos departamento Generalinio inspektoriaus tarnybos atskaitoje.

IS strategija abiejose šalyse grindžiama siekiu „kelti suirutę teritorijose, kurių neteko“, ir neleisti vietos saugumo pajėgoms „įtvirtinti veiksmingos kontrolės bei užtikrinti viešosios tvarkos“, rašoma dokumente.

Kaip nurodoma ataskaitoje, JAV vadovaujama koalicija mano, kad džihadistų judėjimas Irake ir Sirijoje tikriausiai turi nuo 14 tūkst. iki 18 tūkst. „narių“, iš kurių maždaug 3 tūkst. – užsieniečiai.

IS patyrė didelių pralaimėjimų, bet ir jos pirmtakė – „Irako Islamo valstybė“ – buvo atsidūrusi prie žlugimo slenksčio, kai mususlmonų sunitų genčių kovotojai atsigręžė prieš džihadistus ir kartu su 2007–2008 metais smarkiai padidintu amerikiečių kontingentu sudavė jiems triuškinamą smūgį.

Visgi Abu Bakrui al Baghdadi pavyko susigrąžinti sėkmę ir sutvirtinti ekstremistų pozicijas pasitelkus sunitų nepasitenkinimą šiitų vadovaujama Irako vyriausybe. Jam padėjo ir Sirijos pilietinio karo chaosas bei smurtas.

Džihadistai užėmė didžiules Irako bei Sirijos teritorijas ir 2014 metais paskelbė jas islamo „kalifatu“. Jie buvo išstumti tik po kelerius metus trukusių įnirtingų susirėmimų ir intensyvios JAV antskrydžių kampanijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius