-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ataskaita skelbia: Moterys vis dar per mažai atstovaujamos vadovaujančiose pozicijose

Trys garsios pasaulio moterys – Hillary Clinton, Melinda Gates ir Chelsea Clinton – pirmadienį pristatė išsamią ataskaitą, kuri rodo, kad moterys vis dar smarkiai atsilieka nuo vyrų pagal jų skaičių vadovaujančiose pozicijose.
Hillary Clinton
Hillary Clinton / „Scanpix“ nuotr.

Ataskaitoje „No Ceilings“ (Jokių lubų) apžvelgiama moterų pažanga, padaryta nuo 1995 metais vykusios Jungtinių Tautų Ketvirtosios pasaulinės moterų konferencijos Pekine, kurioje buvo priimta vadinamoji veiksmų platforma dėl moterų padėties gerinimo.

Būtent Pekino konferencijoje tuometinė pirmoji JAV ponia H.Clinton paskelbė: „Tegul žmogaus teisės būna moterų teisėmis, o moterų teisės - žmogaus teisėmis, kartą ir visiems laikams“.

Tačiau praėjus dviem dešimtmečiams moterys „vis dar tebėra ryški mažuma“ kalbant apie politinius postus - jos sudaro mažiau nei 30 proc. įstatymų leidėjų visame pasaulyje, rašoma ataskaitoje.

Lotynų Amerikoje ir Afrikoje maždaug penktadalį ministrų postų užima moterys, tačiau joms dažniausiai patikimos tokios sritys kaip sveikatos apsauga, švietimas ar socialinė apsauga, bet ne gynyba ar finansai.

Moterys vadovauja finansų ar gynybos ministerijoms tik 24-iose iš 189 valstybių, kurios buvo įtrauktos į ataskaitą.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pabrėžė, kad penkių šalių parlamentuose vis dar nėra nė vienos įstatymų leidėjos moters, o aštuonių valstybių vyriausybėse visus ministrų postus užima tik vyrai.

Ši ataskaita buvo paskelbta prasidėjus 12 dienų truksiančiai JT konferencijai apie moterų padėtį, kurioje pagrindinis dėmesys bus skirtas moterų politinei valdžiai ir jų įtakai ekonominių sprendimų priėmimo procese.

Kalbant apie verslą, 1995 metais aukščiausios grandies vadovų postuose tose įmonėse, kurios buvo įtrauktos į žurnalo „Fortune“ sudaromą 500 pelningiausių pasaulio bendrovių sąrašą, moterų praktiškai nebuvo, o šiuo metu, kaip rodo tyrimas, jos sudaro 5 proc. aukščiausios grandies įmonių vadovų.

Remiantis ataskaita, vis daugiau moterų dirba įmonių valdybose (pradedant 8 proc. Portugalijoje ir baigiant 36 proc. Norvegijoje), tačiau pagal šį rodiklį jas vis dar smarkiai lenkia vyrai.

Nepaisant vis dar neproporcingo vyrų ir moterų atstovavimo politikoje bei ekonomikoje, moterys padarė didžiulį proveržį sveikatos apsaugos ir švietimo srityse, o universitetuose moterų yra daugiau nei vyrų.

Ataskaita „No Ceilings Full Participation“ yra metus trukęs projektas, kurį drauge įgyvendino Clintonų ir Gatesų fondai, „Economist Intelligence Unit“ ir Kalifornijos universiteto Los Andžele (UCLA) Pasaulio politikos tyrimų centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius