-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ateinančią savaitę vietoje D.Trumpo Londone apsilankys R.Tillersonas

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pareiškė, jog tikisi kitą savaitę aplankyti naują Jungtinių Valstijų ambasadą Londone.
Rexas Tillersonas
Rexas Tillersonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kiek anksčiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas atsisakė dalyvauti tos ambasados atidarymo ceremonijoje.

R.Tillersonas pirmadienį atvyks į Britaniją, kur pradės kelionę po Europą. Šios kelionės metu valstybės sekretorius taip pat aplankys Paryžių bei Varšuvą ir sudalyvaus Davoso kurorte Šveicarijoje vyksiančiame Pasaulio ekonomikos forume.

Diplomatijos vadovo vizitų detalės dar derinamos, nurodė Valstybės departamento pareigūnai. Tuo tarpu pats valstybės sekretorius trečiadienį žurnalistams sakė, jog tikisi pamatyti naująją ambasadą.

R.Tillersonas sakė, kad jo kolega, Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas rengia jam įtemptą darbotvarkę, tačiau „aš tikiuosi, kad man visgi pavyks nusigauti iki ambasados“.

Naujoji Vašingtono diplomatinė atstovybė Londone be garsių fanfarų buvo oficialiai atidaryta antradienį, po dešimtmetį trukusio ambasados perkėlimo proceso, iš viso atsiėjusio apie milijardą JAV dolerių.

Pasirodė pranešimų, kad D.Trumpas gali atvykti į ambasados atidarymo ceremoniją, tačiau prezidentas praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Twitter“ jam įprastu stiliumi piktai atmetė tokią galimybę.

„Nesu didelis Baracko Obamos administracijos sprendimo už grašius parduoti bene geriausioje vietoje buvusią puikiausią ambasadą Londone ir tada už 1,2 mlrd. dolerių užkampyje pastatyti naują ambasadą gerbėjas“, – rašė D.Trumpas.

„Blogas sandoris. Norėjote, kad perkirpčiau juostą – NE!“ – pridūrė jis.

JAV ambasada nurodė, kad projektas buvo parengtas 2007 metais, dar prieš B.Obamos atėjimą į valdžią, ir įgyvendintas „neviršijus patvirtinto biudžeto“.

Ambasada atidaryta laiku

Visgi daugelis D.Trumpo tariamą susirūpinimą ambasados perkėlimo išlaidomis laiko tik bandymu nuslėpti tikrąją jo sprendimo vėl atidėti kelionę į Londoną priežastį.

Britų žiniasklaida rašė, jog D.Trumpas žino, kad atvykęs į Londoną jis veikiausiai būtų sutiktais protestais.

Apie R.Tillersono kelionę paskelbusi Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert teisino ambasados perkėlimo išlaidas ir proceso trukmę. Ji pridūrė, jog perkėlimas dar nėra galutinai užbaigtas.

H.Nauert: „Teko pridėti nemažai pastangų, kad ambasada būtų greitai atidaryta. Stebuklas, kad ji atidaryta laiku.“

„Dar yra žmonių, dirbančių senose patalpose“, – sakė H.Nauert.

„Teko pridėti nemažai pastangų, kad ambasada būtų greitai atidaryta. Stebuklas, kad ji atidaryta laiku“, – sakė departamento atstovė ir pridūrė, kad R.Tillersono vizito darbotvarkėje nėra numatyta juostos perkirpimo ceremonija.

Londone R.Tillersonas sustiks su B.Johnsonu ir nacionalinio saugumo patarėju Marku Sedwillu, su kuriais aptars šalių bendradarbiavimą sprendžiant krizes Irane, Sirijoje, Libijoje, Šiaurės Korėjoje bei Ukrainoje.

Tuos pačius klausimus valstybės sekretorius aptars ir su Prancūzijos aukšto rango pareigūnais, kai antradienį lankysis Paryžiuje.

Tada jis dvi dienas praleis Davose, kur kartu su D.Trumpu dalyvaus pasaulio politikos ir verslo elito diskusijose.

Penktadienį R.Tillersonas atvyks į Lenkiją, kur per derybas su šios šalies aukšto rango pareigūnais aptars saugumo ir ekonomikos klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius