Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ateistai ir žydai geriausiai išmano apie religijas, rodo apklausos rezultatai

Nors ateistai ir agnostikai Dievu ar dievais netiki, tačiau pasirodo, kad apie juos šį tą išmano.
Ateistai
Ateistai / „Scanpix“ nuotr.

Apklausos būdu patikrinus amerikiečių religines žinias, paaiškėjo, kad daugiausiai apie tikėjimą žino ateistai ir agnostikai, antradienį paskelbė viešosios nuomonės tyrimų instituto „Pew Research Center“ religijos ir visuomenės gyvenimo forumas „Pew Forum on Religion and Public Life“.

„Amerikiečiai teisingai atsako vidutiniškai į 16 iš 32 religinio išprusimo testo klausimų. Ateistai ir agnostikai vidutiniškai atsako į 20,9 klausimo, panašūs yra ir žydų bei mormonų rodikliai – atitinkamai 20,5 ir 20,3 klausimo“, nurodoma pranešime.

Maža to, protestantai teisingai atsakė vidutiniškai į 16, o katalikai į 14,7 klausimo.

Vašingtone įsikūrusio instituto duomenimis, geriausiai į klausimus apie Bibliją ir krikščionybę atsakė mormonai ir protestantai evangelikai. Tuo tarpu, žydai, ateistai ir agnostikai buvo nepralenkiami, atsakant į klausimus budizmo, hinduizmo ir judaizmo tema.

„Nors ankstesnės „Pew Research Center“ apklausos parodė, kad amerikiečiai yra tarp religingiausių tautų išsivysčiusiose pasaulio šalyse, tačiau šis tyrimas byloja, kad daugelis amerikiečių neturi tvirtų žinių apie doktrinas, papročius, istoriją ir iškiliausias pagrindinių religijų, įskaitant ir jų pačių, figūras“, – sakoma instituto pranešime.

Tyrimas parodė, kad daugiau nei keturi iš dešimties katalikų nežino, kad jų tikėjime komunija ir vynas simbolizuoja Kristaus kūną ir kraują.

Maždaug pusė protestantų nesugebėjo įvardinti Martino Lutherio kaip protestantiškosios reformacijos pradininko.

Kiek mažiau nei pusė amerikiečių budizmą laiko Dalai Lamos religija, 51 procentas apklaustųjų žinojo, kad Josephas Smithas buvo mormonas, ir 54 procentai teisingai nurodė, kad Koranas yra musulmonų Šventasis Raštas. Daugiau nei 80 procentų amerikiečių žinojo, kad Motina Teresa buvo katalikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius