-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09 /13:55

Atėjo eilė ir S.Aleksijevič? Bandyta patekti į jos butą, ten yra Lietuvos ir kitų ES šalių diplomatai

Nežinomi asmenys bandė patekti į Nobelio literatūros premijos laureatės Sviatlanos Aleksijevič butą, buvusio pretendento į Baltarusijos prezidentus Viktaro Babarykos štabo pokalbių svetainėje pranešė tarptautinės radijo stoties „Euroradio“ atstovas. Tai kreipimusi Baltarusijos PEN centro tinklalapyje patvirtino ir pati S.Aleksijevič, į kurios butą iškart atvyko Lietuvos ir kitų ES šalių diplomatai. Regis, kol kas režimo pasiuntiniai atsitraukė.

„Sviatlana Aleksijevič prašo, kad pas ją atvažiuotų žurnalistai, nes jai skambina nepažįstamais numeriais ir skambina į buto [duris]“, – parašė atstovas.

Ir pati S.Aleksijevič netrukus pranešė, kad „štai ir vėl kažkas skambina į buto duris“.

Rašytoja pranešė, kad trečiadienį ryte jai kažkas „be perstojo skambino į duris“ kad tai buvo „profesionalų skambučiai“, todėl ji sunerimo.

Ji taip pat papasakojo, jog dar rugpjūčio mėnesį, iškart po prezidento rinkimų, pastebėjo, kad yra sekama. „O paskui taip jau buvo visada“, – pridūrė S.Aleksijevič.

VIDEO: S.Aleksijevič po bandymo įsiveržti pas ją į butą: „Tai, kas vyksta, yra teroras prieš žmones“

„Koordinacinės tarybos prezidiume jau nebėra mano bendražygių. Visi arba kalėjime, arba išvaryti į užsienį. Šiandien jie paėmė paskutinįjį, Maksimą Znaką.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Maksimas Znakas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Maksimas Znakas

Pirmiausia pagrobė mūsų šalį, geriausius iš mūsų. Bet ateis šimtai kitų. Sukilo ne Koordinacinė taryba. Sukilo šalis. Noriu pakartoti tai, ką visada sakau: mes neruošėme perversmo.

Mes norėjome užkirsti kelią suskaldyti šalį. Norėjome, kad visuomenėje prasidėtų dialogas“, – rašo S.Aleksijevič.

Pasirodžius tokiam jos kreipimuisi, socialiniuose tinkluose iškart kilo sujudimas. Tviteryje į situaciją sureagavo Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Buvo paskelbtas šios Nobelio literatūros premijos laureatės adresas, kuriuo atvykti skubiai kviečiami žmonės.

Atvyko ir žurnalistai, kuriems S.Aleksijevič atidariusi duris pasakė, kad nežada palikti Baltarusijos.

Po rytinės žinios apie paslaptingus skambučius telefonu ir į duris palaikyti bei apginti S.Aleksijevič suskubo ES šalių diplomatai, visų pirma – Lietuvos.

Šiuo metu S.Aleksijevič bute yra ir Lietuvos ambasadorius Minske Andrius Pulokas, ir ambasados ministrė patarėja Asta Andrijauskienė.

Pastaroji 15min teigė, kad apginti S.Aleksijevič nuo galimo arešto pakvietė ir kitų ES šalių diplomatus – netrukus čia sugužėjo visas jų būrys.

Regis, režimo pasiuntiniai, kurie anksčiau beldėsi į duris daugiabučio apačioje, atsitraukė, nes palaikyti Nobelio literatūros premijos laureatės atvyko ne tik diplomatai, bet ir žurnalistai bei paprasti žmonės.

„Mes esame bute, tad net sunku pasakyti, kas vyksta apačioje. Veiksmas vyksta prie laukujų durų. Bet dabar tikrai nesilaužia“, – kiek po 13 valandos 15min teigė A.Andrijauskienė.

A.Andrijauskienės nuotr./ES šalių diplomatai S.Aleksijevič bute
A.Andrijauskienės nuotr./ES šalių diplomatai S.Aleksijevič bute

Atvykti pas S.Aleksijevič į butą Lietuvos diplomatai nusprendė iškart po to, kai ryte buvo pranešta, kad ten beldžiasi nežinomi asmenys.

„Iškart pakvietėme ir kitų ES šalių ambasadorius, kurie labai greitai sureagavo. Kiek spėjo, tiek atvyko, dar atvyksta – apie dešimt diplomatų, ES delegacijos atstovai, Švedijos, Slovakijos, Čekijos, Lenkijos, Austrijos ambasadoriai arba jų pavaduotojai.

A.Andrijauskienė: ji jaučiasi žvali ir ryžtinga, nori būti su savo šalies žmonėmis.

Galvojame, ką daryti. Į duris nesilaužiama, bet apačioje budinti moteris teigė, kad anksčiau bandė įeiti keli neuniformuoti pareigūnai. Ji jų neįleido, durų kol kas nelaužė.

Dar buvo ir keli automobiliai su milicijos numeriais. Bet kai mes atvykome, jau buvo nemažai žurnalistų ir paprastų žmonių“, – pasakojo A.Andrijauskienė.

„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Aleksijevič
„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Aleksijevič

„Lukašenka sako, kad nekalbės su gatve, o gatvė – šimtai tūkstančių žmonių, išeinančių kiekvieną sekmadienį, kiekvieną dieną. Tai ne gatvė, tai – žmonės. Žmonės išeina su mažais vaikais, nes tiki, kad laimės.

Noriu taip pat kreiptis į Rusijos inteligentiją. Kodėl jūs tylite? Girdime tik pavienius paramos balsus. Kodėl tylite matydami, kaip traiškoma maža, išdidi tauta? Mes vis dar esame jūsų broliai“, – savo kreipimesi rašė S.Aleksijevič.

A.Andrijauskienė 15min tvirtino, kad S.Aleksijevič „nenori niekur trauktis“: „Ji jaučiasi žvali ir ryžtinga, nori būti su savo šalies žmonėmis.“

S.Aleksijevič pas ją atvykusius žurnalistus taip pat patikino neketinanti išvykti iš Baltarusijos.

„Ne, nenoriu, – sakė ji, atsakydama į atitinkamą žurnalistų klausimą. -Tačiau jūs žinote, kokie jų (jėgos struktūrų) metodai.“

S.Aleksijevič sakė, kad Koordinacinės tarybos prezidiumo narė Maryja Kalesnikava „užbaigė šitą praktiką išsiųsti žmones kažkur“.

Ji taip pat nepagailėjo priekaištų A.Lukašenkos režimą palaikančiai Rusijai ir pareiškė, esą tokia strategija pavojinga.

„Rusija gali gauti teritorijos, bet prarasti savo brolius. Baltarusiai visada laikė rusus savo broliais, bet jei Rusija tęs dabartinį kursą, tai gali nustoti būti tiesa“, – įspėjo S.Aleksijevič.

S.Aleksijevič yra opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė. Rugpjūčio 26 dieną ji buvo iškviesta į apklausą Baltarusijos tyrimų komitete kaip liudininkė Koordinacinės tarybos byloje ir tada atsisakė duoti parodymus.

Šiuo metu praktiškai visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai yra sulaikyti arba išvaryti iš Baltarusijos.

Kaukėti žmonės civiliais drabužiais kažkur išsivedė Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narį M.Znaką, naujienų agentūrai „Interfax“ trečiadienį sakė Tarybos sekretoriato atstovai.

S.Aleksijevič – paskutinė nesulaikyta ar iš Baltarusijos neišstumta Koordinacinės tarybos prezidiumo narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius