-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atėjo laikas konstruktyviai dirbti su Rusija, sako Donaldas Trumpas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pareiškė norintis konstruktyviai dirbti su Rusija, įskaitant bendradarbiavimą kibernetinio saugumo srityje, nors ir iškėlė šios šalies prezidentui Vladimirui Putinui aštrių klausimų dėl numanomo Maskvos kišimosi į pernai Amerikoje vykusius rinkimus.
Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo susitikimas
Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo susitikimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas atmetė galimybę sušvelninti sankcijas, kol abi šalys nesutaria dėl Sirijos ir Ukrainos, bet pabrėžė, kad JAV ir Rusijos ryšiai turi būti tęsiami. Kita vertus, daugelis jo paties partijos narių teigia, kad prezidentas turėtų svarstyti naujas priemones Maskvai nubausti.

Praėjus dviem dienoms po pirmojo tiesioginio susitikimo su Kremliaus vadovus D.Trumpas sakė, kad kalbėdamasis su V.Putinu Vokietijoje uždavė nedviprasmiškų klausimų apie JAV žvalgybos agentūrų pateiktus įrodymus, kad Maskva kišosi į Amerikos rinkimus.

„Dukart stipriai spaudžiau prezidentą Putiną apie Rusijos kišimąsi į mūsų rinkimus“, – jis pasakojo apie penktadienį Hamburge Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo kuluaruose įvykusį pokalbį.

„Jis atkakliai tai neigė. Aš jau pateikiau savo nuomonę...“ – pridūrė D.Trumpas.

D.Trumpas: „Jis atkakliai tai neigė. Aš jau pateikiau savo nuomonę...“

Tačiau pakalbėjęs, kaip spaudė V.Putiną dėl rinkimų, D.Trumpas pareiškė, kad jiedu galėtų bendradarbiauti kai kuriose srityse, įskaitant Siriją. Baltųjų rūmų vadovas tvirtino, kad sekmadienį vienoje Sirijoje nustatytoje „deeskalavimo zonoje“ paskelbtos paliaubos „išgelbės gyvybių“.

„Dabar laikas judėti į priekį ir konstruktyviai dirbti su Rusija“, – sakė Amerikos lyderis.

Anksti ryte grįžęs iš Europos į Vašingtoną D.Trumpas paskelbė virtinę „Twitter“ žinučių ir nurodė, kad kalbėjosi su V.Putinu apie sumanymą įkurti, anot jo, „neįveikiamą kibernetinio saugumo padalinį“, kad būtų užkirstas kelias potencialioms kibernetinėms atakoms, nukreiptoms prieš ateityje vyksiančius rinkimus.

„Kvailas sumanymas“

Tačiau aukšto rango respublikonų senatoriai, tarp jų buvęs kandidatas į prezidentus Johnas McCainas, šią mintį išjuokė.

Senato ginkluotųjų pajėgų komiteto narys Lindsey Grahamas sakė televizijai NBC, kad kibernetinio padalinio idėja yra „ne pats kvailiausias sumanymas, kokį man yra tekę girdėti, bet arti to“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lindsey Grahamas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lindsey Grahamas

J.McCainas sarkastiškai sakė televizijai CBS esantis „tikras, kad Vladimiras Putinas galėtų būti puikus pagalbininkas šiose pastangose, nes jis užsiima kompiuteriniais įsilaužimais“.

J.McCainas: „Vladimiras Putinas galėtų būti puikus pagalbininkas šiose pastangose, nes jis užsiima kompiuteriniais įsilaužimais.“

JAV ir Rusija labai skirtinai pasakojo apie penktadienį vykusį susitikimą: V.Putinas šeštadienį sakė, kad D.Trumpas liko „patenkintas“ jo patikinimu, kad Rusija niekaip nesikišo į rinkimus.

JAV prezidentas anksčiau vengė aiškiai atsakyti, ar Rusija stengėsi pakreipti pernai lapkritį vykusių rinkimų baigtį jo naudai ir sutrukdyti laimėti demokratų kandidatei Hillary Clinton. Šiuo metu atliekamas tyrimas, ar D.Trumpo kampanijos nariai aktyviai derino veiksmus su Maskva.

Prezidento viešas pareiškimas, kad Rusija vis dėlto kišosi į rinkimų procesą, Jungtinėse Valstijose išprovokavo raginimus griežtinti sankcijas.

„Iki šiol jie niekaip už tai nesumokėjo“, – teigė J.McCainas.

Maskva savo ruožtu perspėjo, kad dabar galiojančios sankcijos, daugiausiai susijusios su Rusijos įvykdyta Krymo aneksija, kelia pavojų ryšiams su JAV.

„Scanpix“/AP nuotr./Putinas atvyko į G-20 viršūnių susitikimą Hamburge
„Scanpix“/AP nuotr./Putinas atvyko į G-20 viršūnių susitikimą Hamburge

Sekmadienį paklaustas, ar planuojamos kokios nors naujos sankcijos, JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas sakė televizijai ABC: „Jau yra veikiančių sankcijų, ir tikimės sugriežtinti šias sankcijas.“

„Strateginis aljansas“

Vis dėlto S.Mnuchinas teigė, kad Rusija ir JAV gali bendradarbiauti kibernetinio saugumo srityje.

„Norime užtikrinti, kad koordinuotume veiksmus su Rusija, kad kartu sutelktume dėmesį į kibernetinį saugumą, kad užtikrintume, jog jie niekada nesikištų į jokius demokratinius rinkimus“, – sakė iždo sekretorius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Mnuchinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Mnuchinas

„Tai tarsi bet kuris kitas strateginis aljansas – ar dalyvautume karinėse pratybose su savo sąjungininkais, ar (darytume) kažką kita. Svarbu turėti galimybių užtikrinti, kad abi (šalys) su kibernetiniu (nusikalstamumu) kovotų kartu. Manau, kad tais yra labai reikšmingas prezidento Trumpo pasiekimas“, – pridūrė jis.

Trintis dėl Sirijos ir Ukrainos

Abi šalys ypač nesutardavo dėl veiksmų Sirijoje. Rusija yra artima Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkė.

Maskva įtūžo, kai D.Trumpo administracija balandį paleido dešimtis sparnuotųjų raketų į vieną Sirijos vyriausybės pajėgų aerodromą, reaguodama į cheminę ataką viename sukilėlių kontroliuojamame mieste, anot Vašingtono, surengtą Damasko režimo prieš civilius.

D.Trumpas sakė, kad per susitikimą su V.Putinu sankcijų klausimas nebuvo aptariamas, bet užsiminė, kad Maskva neturėtų tikėtis jokio sušvelninimo, „kol nebus išspręstos Ukrainos ir Sirijos problemos“.

Faktas, kad Maskvai ir Vašingtonui, padedant Jordanijai, pavyko susitarti dėl paliaubų Sirijoje, rodo, kad bent jau vienoje srityje trintis gali būti sumažinta. Vis dėlto nesutarimai dėl Ukrainos išlieka aštrūs.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas
„Scanpix“/AP nuotr./JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas

Per vizitą Ukrainoje JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas paragino Rusiją imtis veiksmų, kad būtų užgesintas kruvinas separatistinis konfliktas Ukrainos rytuose. Kijevas ir Vakarų šalys laiko Maskvą šio konflikto kurstytoja.

„Rusijai būtina atlikti pirmąjį žingsnį, kad būtų deeskaluota padėtis Rytų Ukrainoje“, – sakė R.Tillersonas, pirmąkart apsilankęs Kijeve kaip Vašingtono diplomatijos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius