-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atlanto vandenyne užfiksuoti garsai nėra susiję su dingusiu Argentinos povandeniniu laivu

Garsai, pirmadienį užfiksuoti zondų Atlanto vandenyno pietinės dalies gelmėse, nėra susiję su prieš penkias dienas dingusiu Argentinos povandeniniu laivu, nurodė šios šalies karinės jūrų pajėgos.
Dingęs Argentinos povandeninis laivas „ARA San Juan“
Dingęs Argentinos povandeninis laivas „ARA San Juan“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Pagavus tuos signalus buvo padidėjusios viltys surasti laivą ir 44 jo įgulos narius, bet pastarasis pranešimas tapo nauju smūgiu dingusiųjų artimiesiems.

Laivyno atstovas Enrique Balbi žurnalistams sakė, kad triukšmas buvo išanalizuotas, o ekspertai nustatė, kad jo šaltinis veikiausiai yra „biologinis“. Kariškis pabrėžė, kad tie garsai nebuvo daužymas įrankiais į povandeninio laivo korpusą, kaip anksčiau buvo paskelbusios kai kurios žiniasklaidos priemonės.

„Visi turėjome vilties, bet, deja, tai gaunama iš tikėjimų besikliaujančių šaltinių, kurie nėra patikimi, – aiškino E.Balbi. – Kai kurie šaltiniai sakė, kad tai buvo trankymas į korpusą Morzės abėcėlės signalais.“

Minėtus garsus du Argentinos karinių jūrų pajėgų laivai užfiksavo maždaug už 360 km nuo šalies krantų, apie 200 metrų gylyje. Į tą rajoną buvo pasiųstas JAV karinių jūrų pajėgų lėktuvas „P-8 Poseidon“, turėjęs padėti tiksliau nustatyti garsų šaltinį.

Povandeninis laivas „ARA San Juan“ dingo trečiadienį, plaukdamas iš pietinio Ušuajos uosto, esančio netoli piečiausio Pietų Amerikos taško, į savo bazę Mar del Platoje.

Jo paieškose dalyvauja keliolika įvairių šalių laivų ir orlaivių. Operaciją trikdo nepalankūs orai: audringame vandenyne bangų aukštis siekia šešis metrus.

Anksčiau pirmadienį argentiniečių laivynas pirmąkart patvirtino „San Juan“ gedimą. Kariškiai nurodė, kad šis dyzelinis-elektrinis povandeninis laivas trečiadienį prieš dingdamas pranešė apie akumuliatorių gedimą ir pasuko atgal į bazę.

Buvo vilčių, kad savaitgalį užfiksuoti trumpi palydovinio ryšio seansai rodo, jog įgula mėgina susisiekti su pasauliu. Ši žinia sukėlė įgulos narių artimųjų ir pareigūnų džiaugsmo pliūpsnį. Vis dėlto E.Balbi anksčiau pirmadienį nurodė, kad pareigūnai išanalizavo septynis žemo dažnio palydovų signalus ir nustatė, kad jų šaltinis – ne povandeninis laivas.

Nors Vokietijoje pastatytame „San Juan“ yra pakankamai maisto ir degalų atsargų 90 dienų plaukiojimui jūros paviršiuje, bet pasinėrusiame laive deguonies žmonėms pakaktų tik septynias dienas, pažymėjo E. Balbi.

Argentinietis popiežius Pranciškus Vatikane sakė karštai besimeldžiantis už laivo įgulą.

JAV karinės jūrų pajėgos nurodė savo Povandeninio gelbėjimo štabui, įsikūrusiam San Diego mieste Kalifornijoje, suteikti pagalbą Argentinos povandeninio laivo paieškoms. Amerikiečiai turi per atstumą valdomų nardymo aparatų ir kitokios įrangos, skirtos gelbėti žmonėms iš nuskendusių povandeninių laivų.

Į Buenos Airių prašymą suteikti pagalbą taip pat atsiliepė Čilė, Urugvajus, Peru, Brazilija ir Didžioji Britanija. Pastaroji išsiuntė savo poliarinių tyrimų laivą „HMS Protector“.

Kai kurie dingusių įgulos narių artimieji pirmadienį per socialinius tinklus prašė padėti ieškoti laivo.

„Melskitės, kad mano vyras Fernando Santilli galėtų grįžti namo, – rašė Jesica Gopar. – Jis yra povandeniniame laive „San Juan“.

„San Juan“ yra vienas iš trijų Argentinos laivyno povandeninių laivų. 65 metrų ilgio laivas pastatytas Vokietijoje „Thyssen Nordseewerke“ statykloje 1983-iaisiais. 2007–2014 metais jis buvo remontuojamas, ir jo eksploatavimas pratęstas 30 metų.

Jis turėjo pirmadienį atplaukti į laivyno bazę Mar del Platoje, esančioje maždaug už 400 km į pietryčius nuo Buenos Airių. Argentinos prezidentas Mauricio Macri toje bazėje susitiko su įgulos narių artimaisiais, neramiai laukiančiais kokių nors žinių apie laivo likimą.

„Galime sukurti tūkstantį filmų su laiminga arba liūdna pabaiga, bet tikrovė tokia, jog dienos praeina, ir nežinia tave žudo“, – naujienų agentūrai AP sakė povandeninio laivo karininko Fernando Arielio Mendozos brolis Carlosas.

„Kiekviena minutė reiškia (senkantį) deguonį, kuris yra aukso vertės“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius