-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atogrąžų audra Otas sustiprėjo iki uragano ir pareikalavo trijų žmonių gyvybių

Centrinėje Amerikoje siautėjanti atogrąžų audra Otas antradienį sustiprėjo iki uragano ir Panamoje nusinešė tris gyvybes, o Kosta Rikos ir Nikaragvos pakrantėse pradėta evakuacija.
Atogrąžų audra „Otto“ sustiprėjo iki uragano
Atogrąžų audra „Otto“ sustiprėjo iki uragano / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2016 metais Atlanto vandenyno regione Otas yra jau septintasis uraganas. Jis slenka vakarų kryptimi, o jo nešamo vėjo gūsiai siekia 120 km per valandą, nurodė JAV Nacionalinis uraganų stebėjimo centras (NHC).

Manoma, kad uraganas dar stiprės iki priartės prie Kosta Rikos ir Nikaragvos krantų prieš pasiekdamas sausumą, nurodė NHC.

Šiuo metu uragano stiprumo vėjai siautėja apie 16 km spinduliu nuo jo centro.

Oto atneštos liūtys „greičiausiai sukels gyvybei pavojų keliančių potvynių ir purvo nuošliaužų“, o palei Panamos, Kosta Rikos ir Nikaragvos krantus gali susidaryti „pavojų gyvybei keliančios bangavimo ir paviršinių srovių sąlygos“, perspėjo NHC.

Panamoje kilus liūtims dėl purvo nuošliaužų žuvo du žmonės, o dar vienas mirė ant jo užvirtus medžiui, naujienų agentūrai AFP sakė Nacionalinės civilinės saugos tarnybos vadovas Jose Donderisas.

Sostinės vakarinėje dalyje nuo purvo nuošliaužų nukentėjo devyni žmonės. „Septyni buvo išgelbėti, tačiau, deja, buvo rasti du žuvę asmenys“, – sakė jis.

Trečioji auka buvo berniukas, automobilyje netoli vienos sostinės mokyklos laukęs savo mamos, kai ant šio užvirto medis, nurodė J.Donderisas. Moteris nenukentėjo.

Šalies pareigūnai nurodė uždaryti visas mokyklas. Valstybės tarnautojams liepta palikti savo biurus ankstyvomis trečiadienio valandomis.

Vykdoma evakuacija

Tuo tarpu kaimyninėje Kosta Rikoje antradienį prasidėjo daugiau kaip 4 tūkst. žmonių, gyvenančių retai apgyvendintoje šiaurinėje Karibų jūros pakrantės dalyje, evakuacija, kad būtų išvengta aukų.

„Neleisime, kad žmonėms pasiliktų pavojingose vietose ir kad prarastume žmonių gyvybių“, – per spaudos konferenciją sakė šalies prezidentas Luisas Guillermo Solisas.

Visgi šis įsakymas nebuvo taikomas pagrindiniam Kosta Rikos uostamiesčiui Limono, esančio pietinėje Karibų jūros pakrantėje. Šį miestą, kuriame gyvena apie 60 tūkst. žmonių, uraganas veikiausiai pasieks trečiadienį.

Skurdžiausioje Centrinės Amerikos šalyje Nikaragvoje taip pat išleistas nacionalinis įspėjimas apie uraganą bei duotas įsakymas pradėti gyventojų evakuaciją iš pakrantės.

Nikaragvos nacionalinės nelaimių prevencijos agentūros SINAPRED direktorius Guillermo Gonzalezas sakė, kad karinio jūrų laivyno laivai evakuos žmones iš Mažosios Kukurūzų salos, populiarios Karibų jūros turistinės vietovės, į prieglaudas didesnėje Kukurūzų saloje.

Civiliniams Nikaragvos laivams, esantiems jūroje buvo nurodyta grįžti į uostą.

Manoma, kad audra praslinks ketvirtadienį šalia žemyninėje dalyje įsikūrusios sostinės Managvos.

Remiantis orų prognozėmis, Otas turėtų silpnėdamas slinkti per Centrinės Amerikos sąsmauką ir penktadienį pasiekti Ramųjį vandenyną.

Ši Atlanto regiono audra yra gana vėlyva. Paprastai uraganų sezonas ten tęsiasi nuo birželio iki lapkričio pabaigos. Kosta Rika nėra patyrusi tiesioginio uragano smūgio nuo 1951 metų.

Pastarąjį kartą regione siautėjo uraganas Metju, kuris spalio pradžioje smogė pietinei Haičio daliai, nusinešė 546 žmonių gyvybes, o apie 175 tūkst. asmenų prarado savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius