-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atšaukęs susitikimą su V.Putinu D.Trumpas atvyko į G-20 forumą Buenos Airėse

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį Argentinoje pradeda dvi intensyvios diplomatijos dienas Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikime, prieš tai staiga atšaukęs susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. 
Donaldas Trumpas Argentinoje
Donaldas Trumpas Argentinoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vėlai ketvirtadienį į Buenos Aires atvykęs D.Trumpas G-20 dviejų dienų forumą užtemdė jam dar nė neprasidėjus, kai socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad atšaukia susitikimą su V.Putinu, Maskvai tebelaikant grupę ukrainiečių karinių jūrų pajėgų narių, paimtų į nelaisvę per praeitą savaitgalį įvykusį incidentą Kerčės sąsiauryje.

Į D.Trumpo penktadienio darbotvarkę įtraukti susitikimai su Argentinos, Japonijos ir Indijos lyderiais, peržiūrėto prekybos susitarimo su Kanada ir Meksika pasirašymas bei kruopščiai surežisuota bendra G-20 viršūnių susitikimo veikla.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas ir Melania Trumpai Argentinoje
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas ir Melania Trumpai Argentinoje

Atvykęs D.Trumpas tviteryje parašė: „Atvykau į Argentiną, kur planuojamos dvi labai užimtos dienos. Visą laiką numatomi svarbūs susitikimai. Mūsų didžiai šaliai itin gerai atstovaujama. Būsime labai produktyvūs!“

D.Trumpas, nustatęs kursą „Pirmiausia – Amerika“, bendrai nemėgstantis daugiašalių susitarimų ir turintis įprotį įžeidinėti sąjungininkus, paprastai sulaukia prieštaringo sutikimo pasauliniuose renginiuose.

Šiame G-20 viršūnių susitikime jo laukia virtinė diplomatinių iššūkių, pirmiausia dėl to, ar jis gali susitarti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu mažinti finansų rinkas paveikusią įtampą prekybos srityje.

D.Trumpo darbo vakarienė su Xi Jinpingu numatyta šeštadienį vakare. Iš pradžių planuota, kad šeštadienį Amerikos prezidentas susitiks ir su V.Putinu.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas Argentinoje
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas Argentinoje

Susitikimą su Rusijos lyderiu D.Trumpas atšaukė netrukus po to, kai jo buvęs teisininkas Michaelas Cohenas pripažino, jog melavo Kongresui siekdamas nuslėpti, kad 2016 metais per Respublikonų partijos pirminius rinkimus D.Trumpo vardu derėjosi dėl nekilnojamojo turto sandorio Maskvoje.

Šios naujienos reiškė, kad bet koks susitikimas su V.Putinu būtų atkreipęs dėmesį į JAV specialiojo prokuroro tyrimą dėl to, ar D.Trumpo rinkimų kampanija buvo slapta susimokiusi su Maskva. D.Trumpas neigia padaręs ką nors neteisėta.

D.Trumpo penktadienio darbotvarkėje taip pat yra neformalus susitikimas su Australijos ministru pirmininku.

Lieka svarbus klausimas dėl to, kaip D.Trumpas elgsis Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano atžvilgiu po pasaulį sukrėtusio Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo.

JAV žvalgybos pareigūnai padarė išvadą, kad M.bin Salmanas turėjo mažų mažiausiai žinoti apie sąmokslą nužudyti žurnalistą. Abiejų JAV partijų atstovai Kongrese ragino D.Trumpą bent jau vengti jaunojo sosto įpėdinio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Mohammedas bin Salmanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Mohammedas bin Salmanas

Tačiau D.Trumpas leido suprasti esąs pasirengęs užmerkti akis dėl galimo princo vaidmens sąmoksle politikos „Pirmiausia – Amerika“ vardan.

Ketvirtadienį paklaustas, kodėl nesuplanuotas jo susitikimas su M.bin Salmanu, D.Trumpas atsakė: „Susitikčiau su juo, bet mes to nesuplanavome.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius