Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atšilimo pasekmės bus jaučiamos dar tūkstantį metų (nuotraukos)

Net jei pasauliui pavyktų pažaboti su pasauliniu atšilimu siejamas anglies dioksido emisijas, tai nesustabdytų sausrų ir augančio jūrų lygio. Anot JAV vyriausybės finansuojamų mokslininkų grupės, šie atšilimo poveikiai būtų juntami ne vieną šimtą metų į priekį, rašo „MSNBC.com“.
Sparčiai tirpstantis Šiaurės vakarų ledynas Aliaskoje
Sparčiai tirpstantis Šiaurės vakarų ledynas Aliaskoje / Oksanos Školnajos nuotr.

„Žmonės klaidintai įsivaizduoja situaciją. Netiesa, jog pažabojus anglies dioksido emisijas, klimatas normalizuotųsi per šimtą ar du šimtus metų“, – tvirtino tyrimo autorė Susan Solomon.

Anaiptol. Su CO2 emisijomis siejamo atšilimo pasekmės bus juntamos dar tūkstantį metų po to, kai emisijos bus sustabdytos.

„Klimato kaita yra lėta, bet nesustabdoma“, – teigė Solomon, Nacionalinės Vandenynų ir Atmosferos Administracijos tyrinėtoja.

Anot jos, šios prognozes drastiškų veiksmų reikalauja imtis jau dabar, idant ilgalaikės perspektyvos situacija nepasidarytų dar blogesnė.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti po to, kai prezidentas Obama Administracijai įsakė pateikti apžvalgą ir rekomendacijas.

Klimato kaitą stimuliuoja atmosferoje esančios dujos, kurios įkalina saulės radiacijos karštį ir tokiu būdu kelia planetos temperatūras. – taip sukeliamas šiltnamio efektas. Anglies dioksidas yra svarbiausios dujos, kadangi jos ore išsilaiko šimtus metų. Kitos su atšilimu siejamos dujos išnyksta kur kas greičiau, aiškino Solomon.

Prieš prasidedant pramonės perversmui, milijonui oro dalelių tekdavo 280 anglies dioksido dalelių. Šiandien šis skaičius siekia 385. Politikai ir mokslininkai ginčijasi, kokios ribos šis skaičius turėtų neperžengti.

Aptariamame tyrime konstatuojama, jog šiam skaičiui pasiekus 450-600 dalelių, daugelį pasaulio vietovių imtų kamuoti sekinančios sausros.

Solomon taip pat pabrėžė, jog, kovojant su atšilimu, negalime tikėtis nuolatinės vandenynų pagalbos. Vandenynai absorbuoja anglies dioksidą ir taip lėtina atšilimą, tačiau galiausiai planetą kaitinti ims patys vandenynai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius