Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsistatydina Baltųjų rūmų administracijos vadovas Billas Daley

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį paskelbė apie ankstyvą rinkimų metų restruktūrizaciją – pranešė, kad traukiasi jo administracijos vadovas Billas Daley, kuris į Baltuosius rūmus buvo pakviestas taisyti ryšių su didžiuoju verslu.
Barackas Obama (centre) pranešė, kad traukiasi jo administracijos vadovas Billas Daley (dešinėje).
Barackas Obama (centre) pranešė, kad traukiasi jo administracijos vadovas Billas Daley (dešinėje). / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Aišku, šias naujienas nebuvo lengva išgirsti“, – sakė B.Obama, paskelbęs, kad B.Daley nori grįžti į jų abiejų miestą Čikagą ir kad įtakingą jo postą perims biudžeto direktorius Jacobas Lew.

B.Daley postas jau kelis mėnesius buvo gandų tema, nes lapkričio mėnesį dienraštis „The Wall Street Journal“ paskelbė, jog jis perleido kai kurias savo pareigas ir jog esama ženklų, kad kiti aukšto rango pareigūnai diktuoja politinę B.Obamos kryptį.

Tačiau buvo tikimasi, kad B.Daley, priklausantis legendinei Čikagos politinei dinastijai, liks Baltuosiuose rūmuose, kol lapkritį įvyks rinkimai, per kuriuos B.Obama sieks antros kadencijos sunkioje ekonominėje aplinkoje.

Šis buvęs Billo Clintono prekybos sekretorius buvo paskirtas vos prieš metus, administracijai bandant atsigauti po respublikonų triumfo Kongreso vidurio kadencijos rinkimuose 2010 metais ir pademonstruoti draugiškesnį veidą verslui.

Tačiau jo ryšiai finansų sektoriuje ir palinkimas į politinio spektro centrą išprovokavo kai kurių liberalių B.Obamos rėmėjų nepasitikėjimą.

B.Daley prisiėmė didžiąją dalį atsakomybės, kai Baltiesiems rūmams pernai nepavyko susitarti su respublikonais dėl deficito mažinimo ir mokesčių. Nuo to laiko B.Obamos administracija grįžo prie labiau konfrontacinės pozos.

B.Daley atsistatydina tokiu metu, kai B.Obama rengiasi naujam susirėmimui su respublikonais.

B.Daley atsistatydina tokiu metu, kai B.Obama rengiasi naujam susirėmimui su respublikonais – dėl mokos fondo mokesčių sumažinimo išplėtimo – ir vykstant tam tikram konstituciniam konfliktui dėl to, kad jis apeidamas Kongresą į savo administraciją paskyrė kelis svarbius pareigūnus.

Pasak B.Obamos, B.Daley jam praėjusią savaitę sakė, kad nori grįžti į Čikagą ir daugiau laiko skirti šeimai, ypač – vaikaičiams.

„Niekas mano administracijoje neturėjo daryti svarbesnių sprendimų greičiau nei Billas, štai kodėl manau, kad jo sprendimas man buvo sunkus“, – sakė prezidentas ir pridūrė, kad prašė B.Daley pagalvoti dar kartą.

B.Obama sakė, kad B.Daley, kuris turi pasitraukti iki mėnesio pabaigos, vaidino svarbius vaidmenis priimant daugelį svarbių sprendimų, tarp jų – tuos, kurie sudarė sąlygas praėjusiais metais surengti operaciją Pakistane ir nužudyti Osamą bin Ladeną.

Laiške prezidentui B.Daley nurodė: „(Man buvo) garbė būti maža jūsų administracijos dalimi. Atėjo laikas man grįžti į miestą, kurį myliu“.

B.Daley vadovavo buvusio viceprezidento Alo Gore'o prezidentinei kampanijai, bet po JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimo skirti ginčijamą rinkimų pergalę George'ui W.Bushui 2000 metais paliko Vašingtoną ir išėjo dirbti į privatųjį sektorių.

Jis taip pat dirbo finansų gigantei „JP Morgan & Chase“.

B.Daley tėvas Richardas Daley buvo dominuojanti Čikagos figūra ir daugiau kaip du dešimtmečius dirbo šio miesto meru. Jo brolis Johnas yra buvęs Ilinojaus įstatymų leidėjas, o brolis Richardas taip pat buvo Čikagos meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius