Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsistatydinęs Kosovo lyderis H.Thaci sulaikytas Hagoje

Atsistatydinęs Kosovo prezidentas Hashimas Thaci ketvirtadienį buvo sulaikytas Hagoje, praėjus vos kelioms valandoms po jo pareiškimo, kad traukiasi iš posto, siekdamas apsiginti tame mieste įsikūrusiame specialiajame teisme nuo kaltinimų nusikaltimais žmonijai ir karo nusikaltimais.
Hashimas Thaci
Hashimas Thaci / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Serbija

H.Thaci, kuris per 10-ąjį dešimtmetį vykusį karą už nepriklausomybę nuo Serbijos vadovavo partizanams, ir dar du įtariamieji „perkelti į Kosovo specialiojo tribunolo sulaikymo įstaigas“ Hagoje, sakoma teismo pranešime.

H.Thaci pranešė apie savo atsistatydinimą per spaudos konferenciją, vykusią ketvirtadienį Prištinoje. Jis pareiškė žengiąs tokį žingsnį siekdamas „apsaugoti Kosovo prezidento institucijos vientisumą“.

„Jokiomis aplinkybėmis neleisiu sau stoti prieš teismą kaip Kosovo Respublikos prezidentui. Taigi, siekdamas apsaugoti prezidento institucijos ir šalies vientisumą, taip pat piliečių orumą, atsistatydinu iš Kosovo Respublikos prezidento pareigų“, – nurodė H. Thaci.

Kaltinimus H.Thaci pareiškė tarptautinis teismas, nagrinėjantis įtariamus buvusių Kosovo etninių albanų sukilėlių lyderių nusikaltimus.

H.Thaci tvirtina nepadaręs jokių nusikaltimų per karą, kurį dauguma žmonių Kosove laiko „teisinga“ kova už nepriklausomybę nuo Serbijos priespaudos.

„Tai nelengvos akimirkos man ir mano šeimai, taip pat tiems, kas pastaruosius tris mūsų kovos už laisvę, nepriklausomybę ir valstybės kūrimą dešimtmečius rėmė mane ir tikėjo manimi“, – pridūrė H. Thaci.

Birželio mėnesį prokurorai pateikė jam 10 kaltinimų, įskaitant kaltinimus nužudymu, priverstiniu žmonių dingimu, persekiojimu ir kankinimu.

H.Thaci nesakė, kokie konkrečiai kaltinimai buvo patvirtinti, o prokurorai komentuoti atsisakė.

Su Europos Sąjungos parama 2015 metais įkurtas Kosovo specialusis tribunolas vadovaujasi Kosovo įstatymais, bet yra įsikūręs Hagoje, kad liudininkai būtų apsaugoti nuo bauginimo visuomenėje, kur politiškai vis dar dominuoja daug buvusių sukilėlių vadų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius