Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsistatydinus Straussui-Kahnui, prasideda mūšis dėl TVF vadovo kėdės

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovo Dominique'o Strausso-Kahno atsistatydinimas duos pradžią kovai dėl jo įpėdinio, kurioje ietis surems besivystantis pasaulis ir Vakarai.
TVF vadovas
TVF vadovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus penkioms dienoms po to, kai D.Straussas-Kahnas buvo areštuotas dėl įtariamos lytinės prievartos prabangaus Niujorko viešbučio kambarinės atžvilgiu, ši tarptautinė finansų organizacija, kuriai tenka itin svarbus vaidmuo užtikrinant pasaulio ekonomikos stabilumą, dar nepateikė jokių užuominų apie tai, ką ketina daryti.

Tačiau jau minimos galimų kandidatų užimti Dominique'o Strausso-Kahno vietą pavardės ir rengiamasi mūšiui dėl to, ar naujasis TVF vadovas, vadovaujantis tradicija, bus iš Europos ar iš vienos sparčiai besivystančių ekonomikų, demonstruojančių savo raumenis pasaulinėje arenoje.

TVF jaučiant vis didesnį spaudimą pateikti savo poziciją, kaip ketina spręsti iškilusią krizę, D.Straussas-Kahnas anksti ketvirtadienį paskelbė, jog traukiasi iš posto, ir dar kartą griežtai paneigė visus jam mestus kaltinimus.

Jis neužsiminė, ką norėtų matyti savo įpėdiniu, tik pažymėjo, kad nori „apsaugoti šią instituciją, kuriai garbingai ir atsidavęs“ dirbo.

Pats TVF dabartinės krizės beveik nekomentavo ir toliau tęsia darbus, vadovaujamas laikinai direktoriaus pareigas einančio Johno Lipsky. Šią savaitę TVF davė sutikimą dėl 78 mlrd. eurų finansinės pagalbos Portugalijai, išmokėjo Airijai dalį jai numatyto paramos paketo ir ėmė spausti Pakistaną pagerinti savo fiskalinį valdymą.

„Artimiausiu metu Fondas praneš apie naujojo vadovo skyrimo procesą Direktorių valdyboje. Iki to laiko ponas Johnas Lipsky toliau laikinai eis vadovo pareigas“, – rašoma trumpame TVF pareiškime, kuris paskelbtas kartu su D.Strausso-Kahno atsistatydinimo laišku.

Pagal oficialias procedūras naują šios tarptautinės finansų institucijos vadovą balsuodama skiria 24 narius turinti jos Direktorių valdyba. Kiekvieno valdybos nario turimas balsų skaičius priklauso nuo jo šalies ar regiono kvotos (įmokos) dydžio. Artimiausiu metu Fondas praneš apie naujojo vadovo skyrimo procesą Direktorių valdyboje. Iki to laiko ponas Johnas Lipsky toliau laikinai eis vadovo pareigas.

Tačiau tradiciškai naujojo vadovo kandidatūra suderinama vadovaujantis susitarimu, kad aukščiausią postą TVF turi užimti Europos atstovas, o Pasaulio banko vadovu turi būti amerikietis.

Kai kurių Europos šalių lyderiai jau paragino įvardyti europietį, kuris turėtų pakeisti D.Straussą-Kahną. Tarp galimų kandidatų minimi Prancūzijos finansų ministrė Christine Lagarde ir buvęs Vokietijos centrinio banko vadovas Axelis Weberis.

Pastarųjų metų pokyčiai, kai augančioms ekonomikoms buvo padidintos kvotos, bei tvyrantis nepasitenkinimas dėl TVF požiūrio į daugelį krizės ištiktų valstybių sustiprino raginimus naująjį šios pasaulinės finansų institucijos vadovą rinkti iš gausesnio būrio kandidatų.

Tarp galimų kandidatų iš augančių ekonomikų minėti turkų ekonomistas ir politikas, buvęs Jungtinių Tautų vystymo programos vadovas Kemalas Dervisas, anksčiau aukštą postą TVF užėmęs indas ekonomistas Montekas Singhas Ahluwalia ir Meksikos centrinio banko vadovas Agustinas Carstensas.

„Pietų Afrikos Respublikas pasisako už tai, kad galimybė tapti TVF generaliniu direktoriumi būtų suteikta kandidatui iš besivystančios šalies“, – trečiadienį sakė PAR finansų ministras Pravinas Gordhanas.

„Praėjo tas laikas, kai galbūt bent iš tolo derėjo išsaugoti šį svarbų postą Europos šalių atstovui“, – sakė Brazilijos finansų ministras Guido Mantega laiške Didžiojo dvidešimtuko (G 20) kolegoms.

Atėjus metui Direktorių valdybai balsuoti, kvotų sistema bus palanki senosioms pasaulio ekonomikoms. Pagal šią sistemą, JAV atstovui yra suteikta 16,8 proc. balsų, Japonijai – 6,25 proc., Vokietijai – 5,83, o Britanijai ir Prancūzijai po 4,3 procento.

Remiantis kovo 2 dienos TVF duomenimis, Didžiojo septintuko (G7) blokas balsavime gali nulemti 44,3 proc. balsų, o besivystančios ir augančios ekonomikos – 40,5 proc.

Tačiau nemažai čia lems derybos, mano investicijų milžinės „Pimco“ vadovas Mohammedas El-Erianas, kuris taip pat minimas tarp kandidatų į TVF generalinio direktoriaus postą.

„Sprendžiant pagal dabartinę veiksmų dinamiką, (pasirinkti) ir vėl trukdys pasenęs ir kenksmingas procesas, kuris iškelia nacionalinį prestižą virš daugiašališkumo, už kurį pasisako TVF“, – rašo M.El-Erianas viename savo straipsnyje.

„Reikia keisti šį feodalinį rinkimų būdą, ir dabar pats laikas tai daryti“, – siūlo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius