-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atskleistas oficialus aukščiausio pasaulio pastato aukštis (nuotraukos, atnaujinta 20.25 val.)

Dubajuje pirmadienį oficialiai atidarytas aukščiausias pasaulio pastatas, dangoraižis „Burj Dubai“, kuris pervadintas į „Burj Khalifa“. Anksčiau buvo įvairių skaičiavimų, koks yra tikras šio pastato aukštis, tačiau pirmadienį pateikti oficialūs skaičiai – jo aukštis 828 metrai.
„Burj Dubai“ iškilmingas atidarymas
„Burj Khalifa“ iškilmingas atidarymas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šeichas Mohammadas bin Rashedas al Maktoumas, Dubajaus valdovas ir JAE premjeras, pirmadienį oficialiai atidarė aukščiausią pasaulyje pastatą, 828 metrais iškilusį virš dykumos smėlynų.

Į dangų pakilo fejerverkų puokštės, kai šeichas Mohammadas atidengė lentą ir pasakė trumpą kalbą, kurioje jis pervardijo šį pastatą į „Burj Khalifa“, pagerbdamas Jungtinių Arabų Emyratų prezidentą šeichą Khalifa bin Zayedą al Nahayaną, kuris yra ir Abu Dabio emyras.

„Nuo šiandien Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) turi aukščiausią pastatą, kokį kada nors yra sukūrusios žmogaus rankos... Ir šis projektas vertas vadintis didžio žmogaus vardu. Šiandien aš inauguruoju „Burj Khalifa“, – sakė šeichas Mohammadas.

Netrukus nusileido JAE vėliavos spalvomis – raudona, žalia, juoda ir balta – apsirengę parašiutininkai, kai ant išorinės sienos pasirodė šeicho Khalifa'os portretas.

Taigi Dubajuje pirmadienį iškilmingai atidarytas aukščiausias pasaulyje dangoraižis, kuris į naują lygį pakėlė dizaino ir statybos technologijų kartelę bei, kaip tikimasi, padės sustiprinti šio Persijos įlankos emyrato įvaizdį, pašlijusį dėl didelių skolų.

Iš dalies valstybei priklausanti nekilnojamojo turto firma „Emaar“, kuri pastatė milžinišką smailės pavidalo dangoraižį „Burj Khalifa“, iš pradžių vadintą „Burj Dubai“, kol kas nenurodė tikslaus šio statinio aukščio.

Akivaizdžiai norėdama išlaikyti įtampą, kompanija iš pradžių tepranešė, kad įspūdingas betono, plieno ir stiklo bokštas yra aukštesnis nei 800 metrų, todėl gerokai lenkia Taivano sostinėje Taibėjuje stūksantį dangoraižį „Taipei 101“, kurio aukštis – 508 metrai.

Dubajaus naująjį dangoraižį suprojektavusios Čikagoje įsikūrusios firmos „Skidmore, Owings and Merrill“ (SOM) inžinierius Billas Bakeris prieš pastato atidarymą sakė, kad „Burj Dubai“ nustatė naujas statybos ribas.

„Manėme, kad jis bus tik šiek tiek aukštesnis negu ankstesnis aukščiausias dangoraižis „Taipei 101“. („Emaar“) nuolat prašė mūsų didesnio aukščio, tačiau nežinojome, kokį aukštį galime pasiekti“, – aiškino jis.

„Sugebėjome suderinti šį pastatą taip, kaip derinamas muzikos instrumentas. Kildami vis aukščiau nustatėme, kad šio proceso metu... galime pasiekti daug didesnį aukštį nei galėjome įsivaizduoti, – pabrėžė inžinierius. – (Statydami) „Burj Dubai“ nemažai pasimokėme. Manyčiau, lengvai galėtume pastatyti kilometro aukščio (dangoraižį). Optimistiškai vertiname galimybes pasiekti netgi didesnį aukštį.“

160 aukštų dangoraižis, kurį statant buvo išlieta 330 tūkst. kubinių metrų betono ir panaudota 31,4 tūkst. tonų plieno, yra matomas iš už 95 kilometrų.

Dangoraižyje „Burj Khalifa“ įrengti 57 liftai, kuriais gyventojai kils į 1 044 butus, o darbuotojai – į 49 aukštus užimančius biurus. Šiame pastate taip pat veiks viešbutis, kurio interjerą projektavo italų dizaineris Giorgio Armani.

SOM architektas Adrianas Smithas sukūrė siaurėjančią spiralinę konstrukciją, kurios skerspjūvis yra trijų spindulių žvaigždės pavidalo. Viršuje ji pereina į vientisą plieno ir stiklo bokštą, kurį vainikuoja milžiniška smailė.

Baigiant bokšto statybą, betonas buvo keliamas į rekordinį 605 metrų aukštį. 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius