Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 26 /2017 04 27

Michailo Chodorkovskio „Atviroji Rusija“ paskelbta nepageidaujama organizacija Rusijoje

Kremliaus kritiko Michailo Chodorkovskio įkurtas judėjimas „Atviroji Rusija“ ir dar viena užsienio nevyriausybinė organizacija buvo paskelbtos nepageidaujamomis Rusijos teritorijoje. „Atvirosios Rusijos“ atstovė teigė apskųsianti šį sprendimą, praneša BBC.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be „Atvirosios Rusijos“, kurią Generalinė prokuratūra vadina britų institucija, buvo uždraustas ir Šiuolaikinės Rusijos institutas.

„Atviroji Rusija“ buvo uždrausta ir kaip organizacija, ir kaip judėjimas socialiniuose tinkluose.

Rusijos Generalinės prokuratūros atstovas Aleksandas Kurenojus sakė, kad institucija sprendimą priėmė išanalizavusi gautą medžiagą.

Generalinės prokuratūros pranešime teigiama, kad nurodytos organizacijos Rusijos Federacijos teritorijoje vykdo specialias programas ir projektus, kurių tikslas – diskredituoti ateinančių rinkimų rezultatus, pripažinti juos neteisėtais.

Anot pranešimo, jų veikla nukreipta į vidinės politinės situacijos destabilizaciją, o tai kelia grėsmę konstitucinei Rusijos Federacijos santvarkai ir valstybės saugumui.

Projekto „Atviroji Rusija“ koordinatorė Marija Baronova rusų BBC teigė, kad šis sprendimas yra absurdiškas ir organizacija jį apskųs.

Projekto „Atviroji Rusija“ koordinatorė Marija Baronova rusų BBC teigė, kad organizacija apskųs šį sprendimą ir jį pavadino „absurdu“.

„Judėjimas „Atviroji Rusija“ veikia pagal valstybinį „Viešųjų asociacijų“ įstatymą ir nėra įregistruotas“, – sakė M.Baronova. Atstovės teigimu, pagal šį įsakymą Rusijos piliečiai gali susirinkti ant suoliuko ir taikiai, nenaudodami smurto, pagal galiojančius teisės aktus aptarti tai, ką nori, įskaitant ir Rusijos struktūros pokyčius.

„Tokiu atveju, kai Generalinė prokuratūra paskelbia negaliojančiu tokį judėjimą kaip „Atviroji Rusija“, ji nepageidaujamais pripažįsta fizinius asmenis, Rusijos piliečius. Šiuo metu mes nedaug nutolę nuo SSRS laikų. Paskelbti fizinius asmenis nepageidaujamais yra mažų mažiausia absurdas“, – tikino M.Baronova.

Į šį sąrašą įtrauktiems juridiniams subjektams draudžiama skelbti publikacijas Rusijoje, be to, gali būti blokuotos jų banko sąskaitos. Asmenims, kurie bendradarbiauja su šiomis organizacijomis, gali būti skirta piniginė bauda, įkalinimas ar uždrausta įvažiuoti į Rusiją.

M.Chodorkovskis didžiuojasi

Tarptautinė teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ pareiškė, jog tai yra pirmasis atvejis, kai Rusijos vyriausybė pasinaudojo vadinamuoju „nepageidaujamųjų“ įstatymu, kad smogtų organizacijai, kurią įkūrė rusai ir kuri veikė tik Rusijoje.

„Atvira Rusija“ daug nuveikė, padėdama žmogaus teisių pažeidimų Rusijoje aukoms, o dabar pati tapo sistemos auka“, – rašoma „Amnesty International“ atstovybės Rusijoje vadovo Sergejaus Nikitino pareiškime.

S.Chodorkovskis, kuris iki nuteisimo dviejose prieštaringai vertinamose bylose valdė naftos milžinę „Jukos“, šiuo metu gyvena užsienyje, tačiau „Atvira Rusija“ turi biurą ir populiarų tinklalapį Rusijoje.

S.Chodorkovskis, kuris iki nuteisimo dviejose prieštaringai vertinamose bylose valdė naftos milžinę „Jukos“, šiuo metu gyvena užsienyje, tačiau „Atvira Rusija“ turi biurą ir populiarų tinklalapį Rusijoje.

Buvęs naftos magnatas paragino šeštadienį surengti prieš prezidentą Vladimirą Putiną nukreiptą protesto akciją, kuri reklamuojama socialiniuose tinkluose ir tinklalapyje OpenRussia.org.

Tinklalapyje trečiadienį buvo rašoma, kad jis registruotas Rusijoje, todėl negali būti uždraustas vadovaujantis „nepageidaujamųjų“ įstatymu.

M.Chodorkovskis savo „Twitter“ paskyroje parašė, kad didžiuojasi būdamas tame sąraše.

„Užkliudėme nervą“, – rašė jis.

Tiesa, judėjimo įkūrėjas milijardierius M.Chodorkovskis šią savaitę atsistatydino iš „Atvirosios Rusijos" vadovo pareigų. Taline vykstančioje konferencijoje jis teigė: „Pažadėjau palikti savo postą šiame judėjime ir darau tai. Mano tolesni uždaviniai susiję su komunikacijos kanalų su Rusija ir pasaulio bendruomene plėtra.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius