-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Audronius Ažubalis: EK pasiūlymai dėl būsimos paramos šalims dar padidintų atskirtį

Europos Komisijos (EK) pasiūlymai apriboti paramos teikimą iš fondų priklausomai nuo šalies ekonomikos dydžio dar padidintų atskirtį tarp regionų ir žmonių, ketvirtadienį pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Briuselyje vykstančioje diskusijoje apie naująjį ES biudžetą.
Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis
Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mano nuomone, pasirinktas kelias – mažinti galimybę valstybėms narėms įsisavinti Sanglaudos fondus nuo 3,5 proc. BVP iki 2,5 proc. – didina atskirtį, didina skirtumus tarp regionų. Ir ne tik tarp regionų, bet ir ES piliečių. Visada turtingam su vargšu susikalbėti yra sunkiau“, – BNS telefonu iš Briuselio sakė ministras.

A.Ažubalis taip pat pranešė išsakęs Lietuvos prieštaravimus dėl mažesnių tiesioginių išmokų žemdirbiams ir nepakankamo finansavimo Ignalinos atominės elektrinės uždarymui.

Pasak ministro, politiniuose debatuose dėl Europos Sąjungos finansinės perspektyvos 2014–2020 metams buvo akivaizdu, kad kai kurie skaičiai suprantami skirtingai.

Kaip teigiama URM pranešime spaudai, sanglaudos asignavimams siūloma nustatyti 2,5 proc. BVP riba dramatiškai sumažins finansavimą mažiausiai išsivysčiusiems ES regionams, neproporcingai paveiks didžiausią BVP nuosmukį patyrusias šalis, kurioms labiausiai reikia pagalbos, be to, nubaus valstybes nares, kurios yra tarp geriausiai įsisavinančių Sanglaudos asignavimus.

„Susitikimas buvo labai svarbus tuo, kad mes pasiuntėme labai aiškią ir nedviprasmišką žinią, kaip Lietuva mato, ir kad nebus taip paprasta susiderėti, kaip buvo 2005-aisiais“, – tvirtino A.Ažubalis.

Užsienio reikalų ministerijos vadovo teigimu, Lietuva sieks, kad  tiesioginės išmokos žemės ūkyje būtų perskirstytos.

„Mūsų žemdirbiai šiai dienai gauna du kartus mažiau tiesioginių išmokų negu Graikijos ar kitų valstybių. Kalba eina apie sąžiningą ir solidarų perskirstymą“, – teigė ministras.

Kalbėdamas apie energetinį saugumą, A.Ažubalis priminė ES įsipareigojimą gerokai prisidėti padengiant Ignalinos atominės uždarymo išlaidas.

„Lygiai kaip kalbėjau ir apie Ignalinos uždarymą – kad tai yra mūsų abipusio solidarumo ir patikimumo dalykas. Jeigu pasirašėme sutartį, tai gerbiamieji – baikime ir uždarykime visą tą Ignaliną. Tai yra bendra atsakomybė, ne vienos Lietuvos“, – BNS sakė ministras.

Debatuose taip pat dalyvavo EK pirmininkas Jose Manuelis Barroso, Europos Parlamento vadovas Jerzy Buzekas, ES pirmininkaujančios Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius