Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Auga susirūpinimas dėl nuversto Nigerio prezidento sulaikymo sąlygų

Virtinė organizacijų ir valstybių penktadienį išreiškė susirūpinimą dėl blogėjančių per perversmą nuversto Nigerio prezidento Mohamedo Bazoumo (Mohamedo Bazumo) kalinimo sąlygų ir paragino jį nedelsiant paleisti.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Europos Sąjunga, Afrikos Sąjunga ir Jungtinės Tautos prisijungė prie Jungtinių Valstijų ir kitų šalių, paskelbusių susirūpinimą dėl demokratiškai išrinkto prezidento, kurį liepos 26-ąją nušalino jo gvardijos nariai.

„ES pakartoja esanti labai susirūpinusi dėl blogėjančių prezidento kalinimo sąlygų. Naujausiais duomenimis, Mohamedas Bazoumas ir jo šeima jau kelias dienas negauna maisto, elektros ir medicininės priežiūros“, – internete paskelbė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

Afrikos Sąjunga taip pat išreiškė susirūpinimą, sakydama, kad toks elgesys su demokratiškai išrinktu prezidentu yra nepriimtinas.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl blogėjančių nuversto Nigerio lyderio sulaikymo sąlygų ir perspėjo, kad pagal tarptautinę teisę tai gali būti laikoma nežmonišku elgesiu.

„Gauti patikimi pranešimai rodo, kad sulaikymo sąlygos gali prilygti nežmoniškam ir žeminančiam elgesiui, pažeidžiančiam tarptautinę žmogaus teisių teisę“, – sakoma Volkerio Turko (Volkerio Tiurko) pareiškime.

M. Bazoumui artimas šaltinis sakė, kad „jam viskas gerai, bet sąlygos labai sunkios“, ir pridūrė, kad perversmo vadovai karinės intervencijos atveju grasino jį užpulti.

Organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) teigė, kad trečiadienį ir ketvirtadienį kalbėjosi su M. Bazoumu, jo gydytoju, šeimos advokatu, buvusiu patarėju ryšiams ir šeimos draugu.

63-ejų M. Bazoumas apibūdino elgesį su juo, jo žmona ir 20 metų sūnumi kaip nežmonišką ir žiaurų, teigė HRW.

„Nuo rugpjūčio 2 dienos neturiu elektros, o nuo rugpjūčio 4 dienos neturiu jokio kontakto su žmonėmis. Man neleidžiama priimti savo šeimos narių (ar) draugų, kurie mums atveždavo maisto ir kitų atsargų“, – citavo jį organizacija.

„Mano sūnus serga, turi sunkią širdies ligą ir turi apsilankyti pas gydytoją, – cituojamas jis. – Jie neleido jam gydytis.“

Dramblio Kaulo Kranto prezidentas Alassane'as Ouattara (Alasanas Utara) ketvirtadienį pareiškė, kad Nigerio kariškiai „laiko prezidentą Bazoumą įkaitu“.

„Aš asmeniškai manau, kad tai teroristinis aktas“, – kalbėjo jis Nigerijos sostinėje Abudžoje vykusio Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos (ECOWAS) neeilinio aukščiausiojo lygio susitikimo metu.

Šis blokas, spaudžiamas sustabdyti perversmų virtinę savo narių gretose, patvirtino vadinamųjų „rezervinių pajėgų konstitucinei tvarkai atkurti“ dislokavimą Nigeryje.

ECOWAS narių kariuomenių vadai šeštadienį susitiks Ganos sostinėje Akroje, penktadienį pranešė regioniniai kariniai šaltiniai.

Vadovai nepateikė jokios informacijos apie šias pajėgas ar veiksmų tvarkaraštį ir pabrėžė, kad vis dar nori taikaus sprendimo.

ECOWAS anksčiau buvo paskelbęs septynių dienų ultimatumą perversmo vadovams grąžinti M. Bazoumą į valdžią.

Tačiau režimas nepaisė šio termino, kuris baigėsi sekmadienį ir jokių veiksmų nesiėmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius