Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukšto rango JAV pareigūnai vyksta pirmo užsienio vizito į kelias Azijos šalis

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir gynybos sekretorius Lloydas Austinas pirmadienį atvyksta į Tokiją per savo pirmąja užsienio kelionę, ketindami kartu su sąjungininkais Azijoje suformuoti atramą Kinijai.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atskirai išskridę abu JAV kabineto nariai per pirmąjį savo kelionės etapą susitiks Japonijoje, kur susės derybų su savo kolegomis, taip pat su ministru pirmininku Joshihide Suga.

Paskui A.Blinkenas ir L.Austinas nuvyks į Pietų Korėją, bet prieš tai Pentagono vadovas atskirai apsilankys Indijoje, o amerikiečių diplomatijos vadovas – sugrįš į Jungtines Valstijas derybų su kinų pareigūnais.

Prezidento Joe Bideno komanda sąmoningai susilaikė nuo virtinės tarptautinių kelionių, kuriomis kadenciją tradiciškai pradeda nauja JAV administracija, mėgindama parodyti gerą pavyzdį – mažiau keliauti pasauliui grumiantis su COVID-19 pandemija.

Dabartinė vyriausybė Vašingtone taip pat leido aiškiai suprasti norinti perkrauti santykius su likusiu pasauliu, ypač su tradiciniais sąjungininkais, po audringos J.Bideno pirmtako Donaldo Trumpo eros.

Pirmadienį laikraštyje „Washington Post“ paskelbtoje nuomonės skiltyje L.Austinas ir A.Blinkenas pabrėžė norintys „atgaivinti mūsų ryšius su draugais ir partneriais“.

Vizito metu taip pat bus siekiama suformuoti vieningą požiūrį į Kinijos keliamus iššūkius.

„Mūsų bendros jėgos daro mus stipresnius, kai turime duoti atkirtį Kinijos agresijai ir grasinimams“, – parašė aukšto rango amerikiečių pareigūnai.

„Kartu patrauksime Kiniją atsakomybėn, jai pažeidžiant žmogaus teises Sindziange ir Tibete, sistemingai ardant Honkongo autonomiją, pakertant demokratiją Taivane arba reiškiant tarptautinę teisę pažeidžiančias pretenzijas Pietų Kinijos jūroje“, – pridūrė jie.

„Jei nesielgsime ryžtingai ir nevadovausime, tai darys Pekinas“, – perspėjo A.Blinkenas ir L.Austinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius