Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 15 /19:20

Aukų skaičius per šeštadienio sprogimą Somalio sostinėje artėja prie pustrečio šimto

Somalio sostinėje Mogadiše per šeštadienio sprogimą žuvusių žmonių skaičius pasiekė 237, o sužeista dar beveik trys šimtai žmonių. Tai yra daugiausiai aukų pareikalavęs teroristų išpuolis per visą šalies istoriją.
Sprogimo vietoje
Sprogimo vietoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jau patvirtinta 237 žmonių mirtis dėl šio teroristinio išpuolio. Aukų skaičius yra apytikslis, nes duomenų nėra iš kurių ligoninių“, – pranešė Somalio vidaus reikalų eksministras Abdirizakas Omaras Mohamedas.

„Žuvusiųjų skaičius gali būti didesnis, nes yra apie 300 sužeistųjų, kai kurie jų sužeisti sunkiai“, – pridūrė jis.

Šeštadienį po pietų galingas užminuoto sunkvežimio sprogimas įvyko judrioje sankryžoje Hodano parduotuvių rajone, saugumo pajėgoms sekant įtartiną sunkvežimį. Keli pastatai virto griuvėsiais, degė ten buvę automobiliai.

Pasak pareigūnų, tai vienas didžiausių išpuolių šioje karo draskomoje Rytų Afrikos valstybėje.

„Tai daugiausiai aukų pareikalavusi ataka per visą istoriją, – sakė I.Mohamedas. – Labai sunku gauti tikslų skaičių, nes lavonai nuvežti į įvairius medicinos centrus, o kai kuriuos jų tiesiogiai pasiėmė giminaičiai, laidoti.“

Atsakomybės kol kas niekas neprisiėmė. Svarbesnius sostinės objektus jau ne kartą kėsinosi sprogdinti su „al Qaeda“ susijusi ekstremistinė grupuotė „al-Shabab“, kuri siekia nuversti tarptautinės bendrijos remiamą Somalio vyriausybę ir yra įvykdžiusi dešimtis mirtininkų išpuolių.

Mogadišo šiaurės vakaruose esančiame Hodano rajone, kur įsikūrę daug parduotuvių, viešbučių ir įstaigų, gelbėtojai kasė sugriuvusių pastatų nuolaužas.

„Tai, ką mačiau aplankytose ligoninėse, neapsakoma“, – sakė I.Mohamedas.

Prezidentas Mohamedas Abdullahi Mohamedas (Mohamedas Abdulahis Mohamedas) paskelbė tris gedulo dienas ir prisidėjo prie tūkstančių žmonių, kurie sureagavo į ligoninių prašymą duoti kraujo sužeistiesiems.

Išpuolį pasmerkė Vašingtonas, kuris nurodė, kad „tokios bailios atakos sustiprina Jungtinių Valstijų ryžtą padėti parteriams Somalyje ir Afrikos Sąjungoje (AS) kovoti su terorizmo rykšte“.

JAV kariškiai šiemet suintensyvino smūgius iš bepiločių lėktuvų ir kitas pastangas prieš „al-Shabab“, kuri taip pat kovoja su Somalio pajėgomis ir daugiau kaip 20 tūkst. šalyje esančių AS karių.

Šeštadienio sprogimas įvyko dvi dienos po to, kai JAV Afrikos vadovybės vadas Mogadiše susitiko su Somalio prezidentu ir dėl neskelbiamų priežasčių atsistatydino šios šalies gynybos ministras bei armijos vadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius