Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

AUKUS partneriai galvoja apie bendradarbiavimą su Japonija

Australija, Jungtinė Karalsytė ir Jungtinės Valstijos antradienį sakė galvojančios bendradarbiauti su Japonija dėl AUKUS saugumo pakto, amerikiečių prezidentui rengiantis sutikti su japonų lyderiu.
Susan Walsh / AP
Susan Walsh / AP

Pareiškime AUKUS partnerės sakė, jog dėl Japonijos stiprybių ir glaudžių partnerysčių su pakto narėmis ji yra akivaizdi sąjungininkė šiame projekte, sumanytame siekiant suvaldyti augančią Kinijos karinę galią.

„Nuo pačios AUKUS pradžios mūsų šalys aiškiai kalbėjo apie ketinimus įtraukti kitus į II stulpo projektus“, – sakoma pareiškime.

AUKUS buvo sudarytas 2021 metais ir turi du praktinius tikslus: I stulpu siekiama, kad Australija įsigytų atominių kovinių povandeninių laivų, o II stulpas apima pirmiausia pažangių kariavimo pajėgumų, tokių kaip dirbtinis intelektas, povandeniniai dronai ir hipergarsinės raketos, plėtojimą.

Antradienio pareiškime nurodoma, kad siekdama ateities galimybių grupė svarstys technologijų inovacijas, finansavimą, pramoninius pranašumus ir gebėjimą adekvačiai saugoti jautrius duomenis bei informaciją.

Vašingtone anksčiau būta susirūpinimo dėl Japonijos pajėgumų saugoti ir tvarkyti opią žvalgybinę informaciją.

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis) antradienį reporteriams Kanberoje sakė, kad Japonijos dalyvavimas būtų susijęs tik su II stulpu ir nebūtų platesnio masto narystė.

„Japonija yra suprantama kandidatė tam“, – sakė jis.

Trečiadienį japonų premjeras Fumio Kishida (Fumijas Kišida) susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu). Tai bus pirmas valstybinis vizitas per beveik dešimtmetį.

Japonija peržiūri savo saugumo strategiją ir didina išlaidas gynybai. Pranešama, kad F. Kishida ir J. Bidenas galėtų sutarti dėl didžiausio per kelis dešimtmečius JAV ir Japonijos vadovavimo bei kontrolės struktūrų modernizavimo.

F. Kishida prieš išvykdamas šalies žiniasklaidai sakė, kad Japonijos ir JAV santykiai yra gyvybiškai svarbūs, saugumo aplinkai pasaulyje tampant vis nestabilesnei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius