Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 30 /08:27

Aung San Suu Kyi patikėtinis prisaikdintas Mianmaro prezidentu

Htinas Kyaw, Mianmaro demokratijos lyderės Aung San Suu Kyi pasirinktas patikėtiniu, trečiadienį buvo prisaikdintas šalies prezidentu, o šis žingsnis žymi istorinį valdžios pasikeitimą po tiesioginio kariškių valdymo.
Htin Kyaw (trečias iš kairės) prisaikdintas Mianmaro prezidentu.
Htin Kyaw (trečias iš kairės) prisaikdintas Mianmaro prezidentu. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

69 metų veikėjas, kuris buvo artimas Aung San Suu Kyi patikėtinis, pasižadėjo būti „ištikimas Mianmaro Sąjungos Respublikos liaudžiai“ per ceremoniją parlamente šalies sostinėje Neipide.

„Aš, Htinas Kyaw, būsiu ištikimas Mianmaro Sąjungos Respublikai ir Sąjungos liaudžiai, – naujasis valstybės vadovas perskaitė priesaikos tekstą, kartodamas jį paskui Atstovų Rūmų pirmininką Manną Winą Khaingą Thaną. – Gerbsiu konstituciją ir šalies įstatymus.“

Tą pačią priesaiką tuo pačiu metu kartojo pirmasis viceprezidentas Myintas Swe ir antrasis viceprezidentas Henry Vanas Tio. Vėliau trečiadienį kadenciją baigęs prezidentas Theinas Seinas oficialiai perduos postą Htinui Kyaw.

Valstybės vadovo pareigos pelnytai turėjo atitekti Aung San Suu Kyi, kuri buvo demokratijos šalininkų veidas ir atlaikė dešimtmečius trukusį laikymą namų areštą bei karinių valdytojų vykdytą persekiojimą, niekada nenukrypdama nuo savo nesmurtinės kampanijos pašalinti juos iš valdžios. Tačiau kariškių priimta konstitucija draudžia Aung San Suu Kyi tapti prezidente, nors ji leido suprasti, kad bet kuris tą postą užėmęs žmogus bus jos statytinis. Ji ne kartą sakė vadovausianti vyriausybei iš užkulisių.

„Scanpix“/AP nuotr./Mianmaro prezidentu išrinktas Aung San Suu Kyi artimas patikėtinis
„Scanpix“/AP nuotr./Mianmaro prezidentu išrinktas Aung San Suu Kyi artimas patikėtinis

Vis dėlto Htinas Kyaw pateks į istoriją kaip pirmasis civilis Mianmaro prezidentas ir pirmasis vyriausybės, išrinktos per laisvus bei sąžiningus rinkimus, vadovas.

Aung San Suu Kyi partija, Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD), triuškinamai laimėjo pernai lapkritį vykusius rinkimus, atspindėjusius didelį Aung San Suu Kyi palaikymą visuomenėje.

Vienas konstitucijos straipsnis sako, kad šalies prezidentu negali tapti asmuo, kurio sutuoktinis arba vaikai turi užsienio pilietybę. Aung San Suu Kyi abu sūnūs yra Britanijos piliečiai – kaip ir jos velionis vyras. Daugelio nuomone, kariškiai specialiai įtraukė šią išlygą į konstituciją, kad valstybės vadove netaptų Aung San Suu Kyi.

Demokratizacijos procesas, kurį palaiko Aung San Suu Kyi ir jos bendražygiai, vis dar nėra užbaigtas. Kariškiams tebėra rezervuota 25 proc. vietų parlamente, todėl jokia vyriausybė negalėtų keisti konstitucijos be jų sutikimo.

Be to, dabartinė konstitucija užtikrino, kad vienu iš dviejų Htino Kyawo viceprezidentų taptų buvęs generolas Myintas Swe – artimas buvusio chuntos vadovo Thano Shwe sąjungininkas.

Myintas Swe tebėra JAV iždo departamento sąraše, į kurį įtraukti asmenys negali turėti verslo ryšių su Amerikos bendrovėmis. Į tą sąrašą taip pat įtraukti keli Mianmaro verslo magnatai ir aukšto rango kariškiai, susiję su buvusia chunta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius