-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aung San Suu Kyi prisieks Mianmaro parlamente

Mianmaro opozicijos lyderė Aung San Suu Kyi pirmadienį sakė, kad duos parlamentarės priesaiką po politinio ginčo, dėl kurio jos debiutas parlamente vėlavo.
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nobelio taikos premijos laureatė savo Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) būstinėje Jangone žurnalistams sakė, kad „remdamasi žmonių troškimu“ prisieks, bet jokios datos nepaminėjo.

Buvusios politinės kalinės opozicinė NLD tiesiogiai kreipėsi į reformas pradėjusį prezidentą Theiną Seiną su prašymu pakeisti formuluotę „saugoti konstituciją“ žodžiais „gerbti konstituciją“.

Tačiau Theinas Seinas – buvęs generolas, kuris po atėjimo į valdžią praėjusiais metais nustebino stebėtojus virtine dramatiškų permainų, – atmetė pasiūlymą pakeisti Mianmaro parlamentarų priesaiką, kad ši tiktų Aung San Suu Kyi.

JT vadovas susitiko su Mianmaro lyderiu, kad paskatintų reformas

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pirmadienį surengė istorines derybas su Mianmaro lyderiu, taip pademonstruodamas paramą pokyčiams šioje anksčiau ignoruotoje valstybėje.

Per savo trijų dienų vizitą Ban Ki-moonas turi paraginti toliau žengti demokratijos link ir paprašyti sudaryti humanitarinėms organizacijoms nevaržomą prieigą prie dešimčių tūkstančių pabėgėlių, pabėgusių nuo etninio konflikto.

„Norėčiau perduoti šiltą sutikimo pasveikinimą nuo Mianmaro žmonių“, – sakė prezidentas Theinas Seinas, prasidedant susitikimui jo oficialioje rezidencijoje sostinėje Neipide, po kurio JT vadovas turi kreiptis į šalies parlamentą.

Ban Ki-moonas taip pat turi susitikti su opozicijos lydere Aung San Suu Kyi. Tai pirmasis jo vizitas į anksčiau Birma vadintą šalį po to, kai pernai baigėsi dešimtmečius trukęs kariškių valdymas.

Šis vizitas nė iš tolo neprimena jo ankstesnio apsilankymo 2009 metais, kai chunta neleido jam susitikti su Nobelio taikos premijos laureate, kuri tuo metu buvo laikoma namų arešto sąlygomis.

JT vadovas dabar turi susitikti su Aung San Suu Kyi Jangone, antradienį.

Ban Ki-moonui lankantis Neipide, kur jis susitinka su prezidentu, JT paskelbė, kad padės Mianmarui atlikti pirmąjį po 31 metų pertraukos gyventojų surašymą – skirs techninę ir padės mobilizuoti finansinę paramą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius