Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aung San Suu Kyi žada „skaidrumą“ dėl nusikaltimų prieš rohinjus

Kritikuojama Mianmaro lyderė Aung San Suu Kyi, siekdama pritraukti į savo šalį užsienio investicijų, pirmadienį prieš regiono viršūnių susitikimą Tokijuje pažadėjo didinti skaidrumą dėl to, kaip jos vyriausybė sprendžia rohinjų krizę.
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aung San Suu Kyi, kuri kažkada buvo liaupsinama kaip pasaulinė kovotoja už teises, užsitraukė nemalonę savo tyla dėl brutalios kariškių kampanijos prieš Mianmaro rohinjų mažumą.

„Esu pasirengusi pripažinti, kad susidūrėme su iššūkiais, ypač dėl Rachinų (valstijos) ir sunkumų taikos fronte“, – sakydama kalbą japonų verslininkams pažymėjo Aung San Suu Kyi, paminėdama Mianmaro vakarinę valstiją, kurioje gyveno rohinjai.

„Mes neslepiame šio fakto nuo savo draugų“, – sakė ji.

Kalbėdama prieš viršūnių susitikimą Japonijos sostinėje, Aung San Suu Kyi sakė žinanti, kad taika ir stabilumas jos šalyje yra būtini norint pritraukti užsienio investicijų.

„Mes suprantame, kad taika, susitaikymas, darna, stabilumas, teisinė valstybė, žmogaus teisės – į visa tai reikia atsižvelgti, kai siekiame daugiau investicijų, didesnių ekonominių galimybių, – kalbėjo ji. – Mes norime būti labai atviri ir skaidrūs savo draugams. Jei kas nors kelia jums susirūpinimą,.. prašom tai atvirai su mumis aptarti.“

Dėl pernai prasidėjusios brutalios kariškių kampanijos iš Mianmaro į kaimyninį Bangladešą pabėgo daugiau kaip 700 tūkst. musulmonų rohinjų, kurie dabar ten gyvena perpildytose pabėgėlių stovyklose ir bijo sugrįžti, nors buvo sudarytas susitarimas dėl repatriacijos.

Aung San Suu Kyi šalininkai sako, kad jos rankos surištos, ir pažymi, kad vis dar įtakingi kariškiai kontroliuoja ketvirtadalį vietų parlamente bei tris ministerijas.

Antradienį Aung San Suu Ky turi susitikti su Japonijos premjeru Shinzo Abe, kuris pirmininkauja regioniniam Pietryčių Azijos lyderių susitikimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius