Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australai balsuoja visuomenę skaldančiame referendume dėl autochtonų teisių

Milijonai australų šeštadienį balsuoja svarbiame referendume dėl Australijos autochtonų pripažinimo ir teisių, virtinei apklausų rodant, kad rezultatas bus neigiamas.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Praėjus daugiau kaip 230 metų nuo tų laikų, kai pirmieji britų laivai su katorgininkais išmetė inkarą Sidnėjuje, šiuo referendumu turėjo būti žengtas žingsnis susitaikymo link, bet iš tiesų jis parodė prarają tarp Pirmųjų tautų žmonių ir baltųjų daugumos.

Beveik 18 mln. australų balsuos „Taip“ arba „Ne“ dėl pakeitimų, kuriais autochtonai pirmą kartą būtų pripažinti konstitucijoje ir pagal kuriuos būtų sukurta patariamoji institucija – vadinamasis Balsas – šias bendruomenes veikiantiems įstatymams vertinti.

Australijos Pirmųjų tautų žmonės žemyne gyvena jau daugiau kaip 60 tūkst. metų.

Autochtonams britų kolonistų atvykimas reiškė smurtinio pavergimo, prievartinės asimiliacijos ir nuolatinio nepritekliaus laikotarpio pradžią.

Šiandien aborigenai ir Toreso sąsiaurio saliečiai sudaro mažiau nei 4 proc. Australijos gyventojų. Šių bendruomenių atstovams, palyginti su turtingesniais baltaisiais australais, tikimybė sirgti, patekti į kalėjimą ar mirti būnant jauno amžiaus yra didesnė.

Referendumo „Taip“ šalininkai teigia, kad reformos padėtų išspręsti nelygybę įtraukiant autochtonus į jų bendruomenes veikiančios politikos formavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius