Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 21 /17:20

Australija turės naują premjerą: rinkimus laimi leiboristai

Scottas Morrisonas pasitrauks iš Australijos ministro pirmininko kėdės, nes šalyje išrinkta pirmoji leiboristų vyriausybė per beveik dešimtmetį, praneša BBC.
Anthony Albanese'is
Anthony Alabanese'is / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai reiškia, kad leiboristų lyderis Anthony Albanese'is bus kitas šalies ministras pirmininkas, tačiau vis dar neaišku, ar jis leiboristams prireiks jungtis į koaliciją su nepriklausomais atstovais ar mažesnėmis partijomis.

Kol kas leiboristams iki daugumos parlamente trūksta keturių vietų.

Leiboristų partijai reikia 76 vietų iš 151 žemutiniuose rūmuose, kad galėtų pati viena suformuoti vyriausybę.

Australijos premjeras Scottas Morrisonas šeštadienį pripažino pralaimėjęs nacionalinius rinkimus po „sunkaus vakaro“ jo konservatyviai vyriausybei.

„Šįvakar pasikalbėjau su opozicijos lyderiu ir būsimu ministru pirmininku Anthony Albanese'iu ir pasveikinau jį su rinkimų pergale“, – sakė S.Morrisonas.

Jis pareiškė, kad po nesėkmingo pasirodymo rinkimuose pasitraukia iš liberalų lyderio posto.

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis A.Albanese'is sako, kad laikas parlamente atspindėti „šiuolaikinę Australiją“. Jis yra pelnęs Australijos nemokamos sveikatos priežiūros sistemos, LGBT bendruomenės gynėjo ir aistringo regbio lygos gerbėjo reputaciją.

A.Albanese'is per šešių savaičių kampaniją tapo favoritu, galinčiu atvesti savo politinę jėgą į valdžią pirmąsyk nuo 2007-ųjų. Tačiau per 2019 metų rinkimus apklausos taip pat rodė opoziciją įgijus pranašumą, bet S.Morrisonas tąsyk sugebėjo išplėšti pergalę savo koalicijai.

S.Morrisono Liberalų partijos ir jos partnerės Nacionalinės partijos koalicija turėjo tik 76 vietų daugumą 151 vietos Atstovų Rūmuose.

Dėl besitęsiančios COVID-19 pandemijos apie pusė iš 17 mln. Australijos rinkėjų balsavo paštu arba iš anksto, todėl balsų skaičiavimas gali sulėtėti.

Šalyje balsuoti yra privaloma. Per ankstesnius rinkimus savo valią pareiškė 92 proc. registruotų rinkėjų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rinkimai Australijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rinkimai Australijoje

Išankstinis balsavimas, kuriame galėjo dalyvauti rinkėjai, dėl darbo ar kelionių negalintys atiduoti balso pagrindinę rinkimų dieną, prasidėjo prieš dvi savaites. Australijos rinkimų komisija dar dvi savaites priiminės paštu išsiųstus balsalapius.

Vyriausybė penktadienį pakeitė taisykles, kad koronavirusu užsikrėtę žmonės galėtų balsuoti telefonu.

Per vėliausius rinkimus 2019 metais konservatorių koalicija gavo 51,5 proc., o leiboristai – 48,5 proc. balsų. Šie rezultatai buvo visiškai priešingi, nei prognozavo penkios pagrindinės visuomenės apklausos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius