Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 15 /15:05

Australija blokuoja naujos Rusijos ambasados šalia parlamento statybą

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is ketvirtadienį pareiškė, kad vyriausybė blokuos naujos Rusijos ambasados statybą netoli šalies parlamento, motyvuodama grėsme nacionaliniam saugumui.
Sklypas Kanberoje, kuriame Rusija nori statyti savo ambasadą
Sklypas Kanberoje, kuriame Rusija nori statyti savo ambasadą / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusija šiuo metu nuomoja žemės sklypą netoli parlamento rūmų Australijos sostinėje Kanberoje, kur planavo statyti naują ambasados pastatą.

A.Albanese'is sakė, kad gavus žvalgybos tarnybų patarimų, bus priimti nauji įstatymai, kuriais remiantis nacionalinio saugumo sumetimais bus užkirstas kelias plėtrai.

„Vyriausybė gavo labai aiškius saugumo patarimus dėl pavojaus, kurį kelia naujos Rusijos ambasados įsikūrimas taip arti Parlamento rūmų“, – sakė jis žurnalistams.

„Imamės skubių veiksmų, kad užtikrintume, jog nuomos vieta netaptų oficialia diplomatine būstine“, – pridūrė jis.

Naujieji įstatymai, kuriems pritarė abi partijos, neužkerta kelio Rusijai turėti diplomatinę atstovybę Australijoje, tik draudžia statyti ambasadą taip arti parlamento.

Vidaus reikalų ministrė Clare O'Neil apibūdino sklypą kaip tiesiogiai besiribojantį su parlamento pastatais.

„Pagrindinė problema, susijusi su siūloma antrąja Rusijos ambasada Kanberoje, yra jos vieta“, – sakė ji.

„Vyriausybė gavo aiškią nacionalinio saugumo rekomendaciją, kad tai keltų grėsmę mūsų nacionaliniam saugumui, todėl šiandien ji ryžtingai imasi veiksmų, kad šis ilgametis klausimas būtų užbaigtas“, – pridūrė ji.

A.Albanese'is sakė, kad tikisi Rusijos diplomatų Australijoje, kurie anksčiau grasino bylinėtis teismuose, atsako.

„Lauksime, kokia bus reakcija, bet ir tai numatėme“, – sakė jis.

„Nesitikime, kad Rusija gali kalbėti apie tarptautinę teisę, atsižvelgiant į tai, kad ji ją taip nuosekliai ir įžūliai atmetė įsiverždama į Ukrainą“, – pridūrė jis.

Rusijos ambasada anksčiau pareiškė, kad, nepaisant Australijos prieštaravimų, yra pasiryžusi užbaigti statybas.

Ketvirtadienį Australijai užblokavus naujos ambasados statybą netoli šalies parlamento, Rusija pareiškė, kad prašo teisinės konsultacijos.

„Ambasada prašo teisinės konsultacijos“, – sakė diplomatas AFP po to, kai Australijos ministras pirmininkas apibūdino būsimos ambasados vietą kaip akivaizdžią grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Sutartis nutraukiama“

Po Rusijos invazijos į Ukrainą, pašlijus abiejų šalių santykiams, Australijos vyriausybė stengėsi, kad susitarimas būtų nutrauktas.

2008 metais Rusija įsigijo sklypo nuomos teisę pagal susitarimą su federalinės vyriausybės agentūra „National Capital Authority“.

2011 metais ji gavo leidimą statyti naują ambasadą.

Vyriausybė buvo priversta įsikišti po to, kai kitais teisiniais būdais nepavyko panaikinti nuomos sutarties.

Pernai rugpjūtį vyriausybė paskelbė nutraukianti nuomos sutartį, nes Rusija pažeidė statybos leidimo aspektus.

Praėjusį mėnesį federalinis teismas atmetė šį argumentą ir paskatino vyriausybę pereiti prie nacionalinio saugumo teisės aktų.

„Įstatymo projektas yra paprastas“, – sakė C.O'Neil.

„Jame nurodomas konkretus žemės sklypas Kanberoje, dėl kurio Nacionalinė sostinės administracija ir Rusijos Federacija šiuo metu yra sudariusios nuomos sutartį, ir ta sutartis nutraukiama“, – pridūrė ji.

Kremlius: Australijos elgesys rusofobiškas

Rusija ketvirtadienį pasmerkė Australijos sprendimą neleisti Maskvai Kanberoje statyti naujos ambasados.

Kiek anksčiau australų žvalgybos pareigūnai perspėjo, kad tai keltų grėsmę saugumui.

„Mūsų apgailestavimui, Australija ir toliau uoliai žengia keliu, kurį sukūrė rusofobiškos isterijos, šiuo metu aktyviai veikiančios kolektyvinių Vakarų šalyse, autoriai“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Australija siekia tobulumo tarp šių šalių“, – šmaikštavo jis ir pridūrė, kad Rusija svarstys galimybę imtis atsakomųjų veiksmų.

Rusija nuomojasi žemės sklypą, esantį netoli Australijos parlamento Kanberoje, ir klojo pamatus naujam ambasados pastatui.

Tačiau teismuose nepavykus užblokuoti statybų, Australijos vyriausybė ketvirtadienį priėmė naujus įstatymus, kurie buvo specialiai parengti siekiant sustabdyti statybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius