Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australiją pasiekė smarkus ciklonas Debė

Galingas ciklonas Debė antradienį pasiekė sausumą Australijoje ir neša smarkius vėjus bei liūtis į teritorijas, iš kurių buvo evakuoti tūkstančiai gyventojų.
Ciklonas „Debbie“
Ciklonas Debė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ciklonas Australija

Ketvirtosios kategorijos pagal penkiabalę skalę audra pradėjo slinkti per Kvynslando valstiją. Netoli jos centrinės dalies vėjų gūsių greitis siekia 270 km per valandą, nurodė Meteorologijos biuras.

Valstijos gyventojai iš anksto buvo perspėti, kad pasiruoštų didžiausiai audrai nuo ciklono Jasi 2011 metais, kuris nuo pamatų plėšė namus ir niokojo pasėlius.

„Ciklonas bus nuožmus“, – pirmadienį sakė Kvynslando premjerė Annastacia Palaszczuk ir pridūrė, kad gali būti apgadinta pastatų ir sutrikti elektros tiekimas.

„Vėjo gūsiai bus itin stiprūs. Didžiausias mano rūpestis yra užtikrinti, kad šeimos būtų saugios“, – sakė ji.

Daugiau kaip 3 500 žmonių buvo evakuoti iš rajono tarp Hom Hilio ir Prozerpinos miestų, maždaug 100 km į pietus nuo Taunsvilio – populiaraus turizmo centro, iš kurio pasiekiamas Didysis barjerinis rifas.

Dar apie 2 tūkst. žmonių išvyko pirmadienį, sakė A.Palaszczuk. Pasak jos, uždaryta daugiau kaip 100 mokyklų, taip pat vietos uostai.

Neturintiems, kur pasitraukti, pareigūnai siūlė prisiglausti slėptuvėse.

Apie 25 tūkst. Makajaus žemumų gyventojų buvo paraginti evakuotis į aukštesnes vietas.

Buvo pranešimų, kad kai kurie žmonės atsisako išvykti, tad premjerė paragino gyventojus daryti tai, ko prašo nepaprastųjų situacijų tarnybos pareigūnai.

„Galbūt negalvojate, kad šis ciklonas bus smarkus. Bet vėjai, kurių tikimės Taunsvilio regione, bus stipresni, nei patyrėme per cikloną Jasi“, – sakė ji. – Todėl dabar pats laikas tinkamai pasiruošti.“

„Štorminis potvynis taip pat yra rizikos veiksnys. Jei ciklonas pasieks krantą per jūros potvynį, tai dar labiau sustiprins šį poveikį“, – sakoma pirmadienį paskelbtame Meteorologijos biuro pranešime.

„Žmonės, gyvenantys pakrančių rajonuose ar žemumose, kur gali kilti potvyniai, turėtų vadovautis vietos nepaprastųjų situacijų tarnybų patarimais ir persikelti, kol dar yra laiko“, – pažymima jame.

VIDEO: Australijoje siaučia galingas ciklonas „Debbie“: tūkstančiai liko be elektros

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius