Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australija pasiūlė Tuvalu piliečiams prieglobstį nuo klimato kaitos

Tuvalu valstybės, kuriai egzistencinę grėsmę kelia klimato kaita, piliečiai turės teisę gyventi, studijuoti ir dirbti Australijoje pagal penktadienį pristatytą istorinį susitarimą.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Prieglobstis Tuvalu žmonėms buvo pasiūlytas jų tėvynei – devyniems koraliniams atolams Ramiajame vandenyne – palaipsniui pradingstant po vandeniu.

Ministrai pirmininkai Kausea Natano (Kausėja Natanas) ir Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis) pasirašė sutartį padėti 11 tūkst. Tuvalu gyventojų kovoti su klimato kaitos padariniais ir suteikti jiems prieglobstį, jei tikrove virstų blogiausias scenarijus.

Kylant vandenynų lygiui, Tuvalu yra tarp pažeidžiamiausių pasaulio valstybių.

Du iš Tuvalu koralinių rifų iš esmės jau dingo po vandeniu, o klimatologai nuogąstauja, kad per ateinančius 80 metų visas salynas gali tapti nebetinkamas gyventi.

K. Natano sakė, kad susitarimas yra vilties švyturys pavojuje atsidūrusiai jo šaliai.

Pabėgėlių teisės ekspertė iš Naujojo Pietų Velso universiteto Jane McAdam (Džein Makadam) paktą pavadino novatorišku ir sakė, kad tai pirmasis susitarimas, susijęs konkrečiai su klimato lemiamu mobilumu.

Siekiant išvengti protų nutekėjimo, iš pradžių į Australiją galės atvykti tik po 280 Tuvalu piliečių per metus.

Naujoji Zelandija anksčiau buvo iškėlusi mintį pasiūlyti Ramiojo vandenyno salų valstybėms „klimato vizas“, bet jos buvo atsisakyta saloms nuogąstaujant dėl masinės ekonominės emigracijos.

Pagal penktadienį pristatytą susitarimą Australija taip pat pažadėjo skirti 16 mln. Australijos dolerių (9,6 mln. eurų) Tuvalu pakrančių sutvirtinimui ir prarastų žemių atkovojimui.

Tačiau tuo pačiu pripažįstama, kad veiksmų imtasi nepakankamai greitai ir kad klimato kaitos poveikis jau yra jaučiamas.

Strateginis laimėjimas

A. Albanese'is sakė, kad Australija neatmeta galimybės pasiūlyti panašius susitarimus ir kitoms kaimynėms Ramiojo vandenyno regione.

Penktadienio paktas tikriausiai bus laikomas svarbiu strateginiu Kanberos laimėjimu, Australijai varžantis su Kinija dėl įtakos regione.

Australija buvo šokiruota, kai kaimyninės Saliamono Salos pasirašė gynybos paktą su Kinija, pagal kurį Pekinas šiame salyne gali dislokuoti savo pajėgas.

„Australijos ir Tuvalu sąjunga bus laikoma reikšminga diena, kai Australija pripažino, kad esame Ramiojo vandenyno šeimos dalis“, – reporteriams sakė A. Albanese'is Ramiojo vandenyno salų forumo Kuko Salose kuluaruose.

Australijos ekonominė priklausomybė nuo anglių ir gamtinių dujų eksporto ilgą laiką kėlė trintį tarp Kanberos ir daugelio kaimynių, patiriančių didžiulius ekonominius ir socialinius klimato kaitos padarinius.

Australijos ir Tuvalu paktą abi šalys dar turi ratifikuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius