-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australija pasiuntė karinių laivų ir orlaivių į pagalbą gaisrų atkirstiems miestams

Australija trečiadienį pasiuntė karinių laivų ir orlaivių padėti bendruomenėms, kurios pateko į pavojų dėl didžiulių gamtinių gaisrų, sunaikinusių nemažai namų ir privertusių tūkstančius gyventojų bei poilsiautojų pasitraukti į pakrantės ruožą.
Australijoje šėlstantys gaisrai paplūdimiuose įkalino tūkstančius žmonių
Australijoje šėlstantys gaisrai paplūdimiuose įkalino tūkstančius žmonių / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Karinio jūrų laivyno laivai ir orlaiviai gabeno vandenį, maistą ir degalus į miestelius, kuriuose baigėsi atsargos ir į kuriuos dėl gaisrų nebuvo galima patekti sausumos keliais. Nuo pirmadienio gaisrai jau pražudė septynis žmones, Naujojo Pietų Velso ir Viktorijos valstijose bendruomenėse, liepsnoms niokojant Australijos pietryčių pakrantę.

Antradienio rytą 4 tūkst. žmonių iš Malakutos miesto pasitraukė į pakrantę, kadangi pučiant stipriam vėjui ugnį priartėjo prie namų, o dangų užtemdė dūmai, kylantys. Negalintys išvykti gyventojai ir poilsiautojai buvo priversti nakvoti savo automobiliuose, o degalinės ir banglenčių klubai virto evakuacijos punktais. Iki antradienio vakaro supleškėjo dešimtys namų, bet pasikeitus vėjo krypčiai likusi miestelio dalis buvo išgelbėta.

Viktorijos ekstremalių padėčių valdymo tarnybos komisaras Andrew Crispas žurnalistams pranešė, kad Australijos gynybos pajėgos pasiuntė jūrų laivyną į Malakutą, kad nugabentų atsargų, kurių pakaktų dviem savaitėms, o sraigtasparniais bus nuskraidinta daugiau ugniagesių, negalinčių pasiekti miestelio sausumos keliais.

Trečiadienį oro temperatūra kiek nukrito, tačiau gaisrų pavojus išliko labai didelis visoje valstijoje. Be to, joje tebeieškoma dingusių keturių asmenų.

„Prieš akis dar laukia trys mėnesiai karštų orų. Kalbant apie gaisrus, visoje valstijoje susiklosčiusi dinamiška ir pavojinga padėtis“, ­– teigė A.Crispas.

Patvirtinta, kad antradienį Kondžolos parko mieste Naujajame Pietų Velse gaisruose sudegė 50 nekilnojamojo turto objektų, o automobiliai tiesiog lydėsi liepsnose. Trečiadienį valstijoje vis dar siautė gaisrai, tačiau nė vienas jų nebuvo ekstremalaus lygmens.

Šią savaitę jau žuvo septyni žmonės, tarp jų vienas savanoris ugniagesys, rastas sudegusiame automobilyje, taip pat tėvas su sūnumi, žuvę savo namuose. Du žmonės Naujajame Pietų Velse laikomi dingusiais be žinios.

Naujojo Pietų Velso vyriausioji ministrė Gladys Berejiklian pranešė, jog ugniagesių brigados pasinaudos mažiau sudėtingomis sąlygomis trečiadienį, kad atkurtų elektros energijos tiekimą svarbiai infrastruktūrai ir sukeltų priešpriešinius gaisrus.

Ankstyva ir pragaištinga Australijos vasaros gaisrų pradžia privertė institucijas įvardyti šį sezoną rekordiškai sudėtingu ir paskatino diskusijas, ar ministro pirmininko Scotto Morrisono konservatorių vyriausybė ėmėsi pakankamai veiksmų kovos su klimato kaitos srityje. Australija yra didžiausia anglių ir suskystintų gamtinių dujų eksportuotoja pasaulyje, tačiau S.Morrisonas praėjusį mėnesį atmetė raginimus sumažinti Australijos pelningos anglių pramonės apimtis.

Per pastaruosius keletą mėnesių visoje šalyje išdegė maždaug 5 mln. hektarų plotas. Patvirtinta, kad dėl gaisrų žuvo 15 žmonių ir sunaikinta daugiau nei 1000 namų.

Kai kurios bendruomenės atšaukė Naujųjų metų sutikimui skirtas fejerverkų šventes, tačiau prieštaringai vertinamas populiarusis fejerverkų šou virš Sidnėjaus uosto įvyko stebint daugiau nei milijonui žiūrovų. Miestui buvo suteikta išimtis, tačiau likusioje šalies dalyje galiojo draudimas naudoti fejerverkus, siekiant užkirsti kelią naujiems gaisrams.

Dėl gaisrų dūmų šalies sostinėje Kanberoje trečiadienį oro tarša daugiau kaip 21 kartą viršijo pavojingą ribą ir, kaip teigiama, oras čia buvo blogiausios kokybės pasaulyje.

Dūmai taip pat sklido per Tasmano jūrą į Naująją Zelandiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius