Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijoje dėl dvigubos pilietybės mandato teko atsisakyti dar vienai parlamentarei

Australijos politinę areną drebinanti konstitucinė krizė antradienį pareikalavo dar vienos aukos – savo mandato atsisakė jau aštunta parlamentarė.
Jacqui Lambie
Australijoje dėl dvigubos pilietybės mandato teko atsisakyti parlamentarei Jacqui Lambie / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai padaryti ją privertė anksčiau miglota buvusi konstitucinė norma, draudžianti dvigubą pilietybę turintiems asmenims užimti federalinį postą.

Tasmanijos valstijai atstovavusi nepriklausoma senatorė Jacqui Lambie savo mandato atsisakė praėjus kelioms savaitėms po to, kai ministro pirmininko Malcolmo Turnbullo centro dešinioji vyriausybė prarado parlamente turėtą trapią daugumą. Tai nutiko atsistatydinus virtinei į dvigubos pilietybės krizės sūkurį patekusių įstatymų leidėjų.

J.Lambie apie savo pasitraukimą paskelbė emocingame kreipimesi į įstatymų leidėjus, kuriems pranešė tik ką sužinojusi, jog turi ir Didžiosios Britanijos pilietybę, nes jos senelis iš tėvo pusės buvo škotas.

„Visiems, pažįstantiems mano tėvą, bus sunku patikėti, kad jis galėtų būti ne australas“, – kalbėjo J.Lambie, neslėpdama ašarų.

J.Lambie: „Visiems, pažįstantiems mano tėvą, bus sunku patikėti, kad jis galėtų būti ne australas.“

„Mano tėtis buvo įsitikinęs, kad tos pilietybės atsisakė prieš daugelį metų“, – pridūrė ji.

J.Lambie sakė, kad savo mandatų atsisakius virtinei kitų politikų, įgijusių kitos šalies pilietybę pagal kilmę, ji kreipėsi į Jungtinės Karalystės pareigūnus, prašydama išaiškinti jos situaciją.

„Su didžiu apgailestavimu turiu jus informuoti, jog paaiškėjo, kad dėl turimos dvigubos pilietybės negaliu būti renkama“, – sakė senatorė.

Pilietybės krizė kulminaciją pasiekė spalio 27 dieną, kai šalies aukščiausios instancijos teismas išaiškino, kad dvigubą pilietybę turintys asmenys negali dirbti federaliniame parlamente.

Norma dėl dvigubos pilietybės į šalies konstituciją buvo įtraukta 1901 metais, siekiant užtikrinti, kad parlamentarai būtų lojalūs tik Australijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Malcolmas Turnbullas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Malcolmas Turnbullas

Tačiau kritikai tvirtina, kad ji yra pasenusi ir neatitinka nūdienos situacijos Australijoje, kur 50 proc. gyventojų yra arba gimę užsienyje, arba yra imigrantų vaikai.

Tačiau kritikai tvirtina, kad ji yra pasenusi ir neatitinka nūdienos situacijos Australijoje, kur 50 proc. gyventojų yra arba gimę užsienyje, arba yra imigrantų vaikai.

Po Aukštojo teismo sprendimo savo postus paliko keli senatoriai ir du įstatymų leidėjai iš M.Turnbullo koalicijos žemuosiuose parlamento rūmuose – vicepremjeras Barnaby Joyce'as ir buvusi teniso žvaigždė Johnas Alexanderas.

Pasitraukus B.Joyce'ui ir J.Alexanderui, vyriausybė prarado daugumą 150 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose. Visgi premjeras sako, kad kol kas gali toliau vadovauti su nepriklausomų įstatymų leidėjų parama.

Abu politikai, jau atsisakę turimos antros pilietybės, ateinantį mėnesį sieks būti perrinkti į parlamentą.

B.Joyce'ui prognozuojama lengva pergalė jo kaimiškoje apygardoje Naujojo Pietų Velso valstijoje. Tuo tarpu J.Alexandero laukia itin sunki kova Sidnėjaus priemiestyje esančioje Benelongo apygardoje, kur savo pozicijas gerokai sustiprino opozicinė Leiboristų partija.

Leiboristai antradienį netikėtai paskelbė, kad su J. Alexanderu Benelongo apygardoje kovos Amerikoje gimusi buvusi Naujojo Pietų Velso valstijos premjerė, populiari televizijos naujienų laidų vedėja Kristina Keneally.

Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje į Australiją emigravusi K.Keneally JAV pilietybės atsisakė 2002-aisiais.

Spaudos konferencijoje ji sakė, kad gruodžio 16 dieną įvyksiantys rinkimai bus „proga bendruomenei, kuriai aš priklausau, pareikšti Malcolmui Turnbullui: jūsų vyriausybė yra baisi. Kantrybės taurė perpildyta“.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad M.Turnbullo populiarumas sparčiai mažėja. Kiti visuotiniai rinkimai šalyje numatyti 2019 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius