Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijoje dėl įsisiautėjusių krūmynų gaisrų paskelbtas „katastrofos“ pavojus (video)

Australijoje paskelbtas „katastrofos“ pavojus, kai dėl rekordinės kaitros ir smarkių perkūnijų visoje šalyje įsiplieskė daugiau nei 100 krūmynų gaisrų, šeštadienį pranešė pareigūnai.
Australijos gaisrai matomi ir iš kosmoso.
Australijos gaisrai matomi ir iš kosmoso. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiam metų laikui neįprasti sausi ir karšti orai bei stiprūs vėjai greitai įplieskė daugybę praeitą naktį smarkios perkūnijos sukeltų gaisrų Australijos pietryčių valstijose.

„Dar niekada lapkritį nebuvo tokio karštų, sausų ir vėjuotų orų derinio“, – sakė Naujojo Pietų Velso valstijos premjeras Nathanas Reesas.

Vienas smarkus gaisras sukėlė pavojų į vakarus nuo Sidnėjaus esančio Naujojo Pietų Velso miesto Railstono namams. To miesto gyventojai buvo perspėti evakuotis arba pasiruošti grumtis su liepsnomis, pranešė Užmiesčio ugniagesių tarnyba (RFS).

Penktadienio vakarą trys namai sudegė Tasmanijos salos pajūrio miestelyje Dolfin Sandse. Gaisrų taip pat buvo kilę Pietų Australijos ir Viktorijos valstijose, tačiau jose meteorologinės sąlygos sušvelnėjo.

Daugiau nei trečdalyje Naujojo Pietų Velso teritorijos buvo paskelbtas „raudonasis“ (katastrofinis) gaisrų pavojus. Jį paskelbus gyventojai negali būti evakuojami prievarta, tačiau jiems primygtinai patariama palikti savo namus dėl ypač didelio mirties arba sužalojimų pavojaus.

Tokio lygio pavojus buvo pirmą kartą paskelbtas antradienį Pietų Australijos valstijoje. Ši nauja nacionalinė grėsmės lygių sistema buvo įvesta po šių metų vasarį šalį nuniokojusių „juodojo šeštadienio“ gaisrų.

„Raudonasis“ pavojus skelbiamas esant panašioms sąlygoms, kokios buvo prieš „juodąjį šeštadienį“. Vasarį įsiplieskę gaisrai buvo didžiausia stichinė per šių laikų Australijos istoriją: tąsyk Viktorijos valstijoje liepsnos nusinešė 173 žmonių gyvybes ir sunaikino daugiau nei 2000 namų.

Praeitą sekmadienį didžiojoje Naujojo Pietų Velso dalyje, taip pat didžiausiame šalies mieste Sidnėjuje, buvo griežtai uždrausta kūrenti laužus. Dėl didelio gaisringumo žmonėms draudžiama deginti šiukšles ir kūrenti kepsnines bei lauko krosneles.

VIDEO: Fires burn in NSW's Hawkesbury area

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius