-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijoje įsigaliojo gėjų santuokų įstatymas, registravimas prasidės sausio mėnesį

Australijos ministras pirmininkas penktadienį gavo paskutinį parašą ant gėjų santuokų įstatymo, kuriam išvakarėse didžiule persvara pritarė parlamentas, ir šalis ėmė planuoti vestuves, kurios galės vykti jau po mėnesio.
LGBT paradas Honkonge
Australijoje įsigaliojo gėjų santuokų įstatymas, registravimas prasidės sausio mėnesį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas nuvyko į gubernatūros rūmus, kur generalgubernatorius Peteris Cosgrove'as (pasirašė įstatymą karalienės Elizabeth II, kuri konstituciškai yra Australijos valstybės galva, vardu.

Su P.Cosgrove'o parašu gėjų santuokos Australijoje bus legalios nuo šeštadienio. Užsienyje susituokę tos pačios lyties asmenys bus pripažinti susituokusiais ir pagal Australijos teisę, o tuoktis ketinančios poros atitinkamus pareiškimus turi paduoti prieš mėnesį, tad gėjų santuokos bus pradėtos registruoti sausio 9 dieną, sakė M.Turnbullas.

Generalinio prokuroro departamentas penktadienį internete paskelbė naują pareiškimo tuoktis formą, kurioje varnelėmis galima pažymėti „vyras“, „moteris“ ar „x“. „X“ reiškia, kad asmens lytis neapibrėžta arba jis yra interseksualios būsenos.

M.Turnbullas: „Gan sunku sutramdyti savo emocijas iki tinkamo ministro pirmininko lygio. Absoliučiai netveriu džiaugsmu. Galvoju, kad tai taip nuostabu.“

Ankstesnėje formoje buvo variantai „nuotaka“ ir jaunikis“, o naujoje prie jų dar pridėtas „partnerio“ variantas.

M.Turnbullas vėlai ketvirtadienį įvykusį parlamento balsavimą už gėjų santuokas, kurioms nepritarė tik keturi deputatai, pavadino istoriniu momentu.

„Gan sunku sutramdyti savo emocijas iki tinkamo ministro pirmininko lygio. Absoliučiai netveriu džiaugsmu. Galvoju, kad tai taip nuostabu“, – sakė jis parlamentui priėmus įstatymą ir lankytojų galerijoje kilus ovacijoms.

Praėjus kelioms valandoms po parlamento balsavimo, viena Sidnėjaus municipalinė taryba nemokamai pasiūlė vietų tos pačios lyties asmenų vestuvėms. 100 dienų nuo sausio 7-osios tokios poros galės vestuvėms nemokamai pasinaudoti tos miesto dalies salėmis, bendruomenių centrais ir parkais.

„Tai istorinė kovos už pilietines teises Australijoje diena“, – sakė vietos meras Darcy Byrne'as.

Sidnėjaus centro municipalitetas dar spalio mėnesį nemokamai pasiūlė vietų tos pačios lyties asmenų vestuvėms, jei šalyje bus įteisintos tokios santuokos.

Sprendimas buvo padarytas po piktų debatų, kuriuos vyriausybė išsprendė surengusi smarkiai kritikuotą rinkėjų balsavimą paštu. Jo metu australai užtikrintai pritarė permainoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius