Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijoje šimtai žmonių protestavo prieš potencialius karinius smūgius Sirijai

Australijoje šimtai žmonių šeštadienį protestavo prieš potencialius JAV vadovaujamus karinius veiksmus prieš Siriją, prezidentui Barackui Obamai pareiškus, kad Vašingtonas svarsto galimybę surengti „ribotus, siaurus“ smūgius.
Protestas Australijoje
Protestas Australijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie 300 protestuotojų, nešusių plakatus su užrašais „Šalin rankas nuo Sirijos“, „Sustabdykite karą Sirijoje“ ir Sirijos prezidento Basharo al Assado portretais, susirinko Martin Pleiso alėjoje, reiškė susirūpinimą dėl planuojamo JAV karinio smūgio.

„Šiandien visi čia stovime vieningi. Stovime, reikšdami solidarumą su Sirijos vyriausybe“, – pareiškė aktyvistė Jasmine Saadat, kurios žodžius palydėjo audringo plojimai.

„Šiandien mes visi esame Sirijos žmonių balsas ir visi čia esame, kad pasakytume: pone Obama, jūs turėjot įžūlumo pavadinti prezidentą Basharą al Assadą diktatoriumi, tačiau jūs savavališkai priimate sprendimus Sirijos žmonių, Jungtinių Valstijų žmonių ir viso pasaulio žmonių vardu, – pridūrė ji. – Obama, išgirsk mus dabar, išgirsk mus garsiai: šalin rankas nuo Sirijos!“

B.Obama pabrėžė dar nepriėmęs jokio „galutinio sprendimo“ dėl karinės jėgos panaudojimo prieš B.al Assado režimo, tačiau penktadienį išsakyti jo komentarai buvo iki šiol aiškiausia užuomina, kad tokių veiksmų gali būti imtasi artimiausiu laiku.

Kiek anksčiau Jungtinės Valstijos paskelbė žvalgybos ataskaitą, kurioje daroma išvada, jog B.al Assado pajėgos praėjusią savaitę Damasko priemiesčiuos surengė cheminę ataką, per kurią žuvo 1 429 žmonės, tarp jų bent 426 vaikai.

Protestuotojai Sidnėjuje neigė, kad už tą incidentą atsakingas B.al Assadas, o vienas vyras pareiškė norintis pasakyti Jungtinėms Valstijoms: „liaukitės meluoti apie cheminius ginklus“.

„Netikime, kad jis būtų nuodijęs dujomis savo žmones“, – sakė demonstrantė Rania Ali, pridūrusi, kad palaiko B.al Assadą.

„Amerika negali tiesiog imti ir subombarduoti suverenią šalį“, – pabrėžė ji.

Tuo tarpu Australijos premjeras Kevinas Ruddas šeštadienį sakė, kad esama itin įtikinamų įrodymų, jog per tą ataką buvo panaudoti cheminiai ginklai ir kad už tai atsakingas Sirijos režimas. Jis perspėjo australus išvykti iš Sirijos.

„Dar kartą pabrėžiu, jeigu šiuo metu Sirijoje yra australų, tegul jie iš ten nešdinasi. Dabar ne laikas kvailioti“, – pareiškė K.Ruddas.

Australijos užsienio reikalų ministras Bobas Carras sakė, jog jo šalis tikisi, kad bet koks JAV atsakas bus staigus ir ribotas, pridūręs, jog Vašingtono pozicija pagrindžia tarptautinę normą, jog cheminiai ginklai niekada neturi būti naudojami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius