Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijoje sužlugdytą išpuolį planavo „Islamo valstybė“

Australų grupei, įtariamai planavus susprogdinti bombą oro bendrovės „Etihad Airways“ lėktuve, ir planavus dar vieną išpuolį naudojant nuodingas dujas, vadovavo vienas svarbus džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vadeiva, penktadienį pranešė policija.
Australijos pareigūnai
Australijoje sužlugdytą išpuolį planavo „Islamo valstybė“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Savadarbį sprogstamąjį įrenginį į lėktuvą bandyta įsinešti liepos 15-ąją, bet užpuolikų bandymui kelią užkirto pareigūnai, įtariamiesiems oro uoste dar nepasiekus saugumo patikros zonos.

Penktadienį 49 metų Khaledui Khayatui ir 32 metų Mahmoudui Khayatui buvo pateikti kaltinimai „atlikus veiksmų ruošiantis ar planuojant teroro aktą“. Jų teismas įvyks lapkričio 14-ąją; kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Trečias įtariamasis tebėra apklausiamas, o dar vienas suimtas vyras buvo paleistas nepateikus jokių kaltinimų.

„Jiems nurodinėjo vienas iš „Islamo valstybės“ vyresniųjų narių“, – nurodė Australijos federalinės policijos komisaro pavaduotojas Michaelas Phelanas. Anot jo, tas asmuo buvo kuopelės „vadas“, vadovavęs iš užsienio.

Policija taip pat išsiaiškino, kad įtariamieji planavo panaudoti „cheminį užtaisą“, turėjusį paskleisti vandenilio sulfido dujų, tačiau šis planas dar nebuvo smarkiai išplėtotas.

Vandenilio sulfidas yra itin nuodinga medžiaga; jos įkvėpęs žmogus gali mirti.

M.Phelanas: „Užkirtome kelią (panaudoti) sprogstamąjį įtaisą, kuris veikiausiai turėjo patekti į lėktuvą, taip pat visiškai sužlugdėme planus panaudoti įtaisą cheminėms medžiagoms paskleisti.“

„Užkirtome kelią (panaudoti) sprogstamąjį įtaisą, kuris veikiausiai turėjo patekti į lėktuvą, taip pat visiškai sužlugdėme planus panaudoti įtaisą cheminėms medžiagoms paskleisti“, – pareiškė M.Phelanas.

Antrasis planas būtų buvęs įgyvendintas, jeigu žlugtų pirmasis. Vis dėlto policija nurodė., tas cheminis užtaisas nebūtinai turėjo būti panaudotas lėktuve.

„Jie kalbėjo apie žmonių pilnas uždaras vietas - galbūt viešąjį transportą ar panašiai“, – sakė pareigūnas. Jo teigimu, įtariamieji šio užtaiso „dar nė nebuvo pradėję gaminti“.

Bendrauti su IS jie pradėjo balandį, o šis judėjimas tiems vyrams siuntė reikalingas medžiagas iš Turkijos, informavo policija.

Tada IS juos išmokė, kaip naudojant „galingus karinius sprogmenis“ pagaminti bombą turėjusią padaryti „didelę žalą“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

„Padedami vado iš ISIL (IS), kaltinamieji surinko IED (savadarbį sprogstamąjį užtaisą), kuris, mūsų manymu, buvo veikiantis IED, turėjęs būti padėtas tame lėktuve“, – sakė M.Phelanas.

„Dar spėliojama, kodėl tai nesitęsė toliau. Jie nepraėjo skrydžio registracijos“, – nurodė jis.

Policija tikrina prielaidą, kad kaltinamųjų planas buvo atšauktas dėl to, kad rankiniame bagaže buvęs sprogstamasis įrenginys, paslėptas elektrinėje mėsmalėje, galėjo būti pernelyg sunkus, kad būtų leista jį įsinešti į lėktuvą.

Bombos komponentai – iš Turkijos

Kur turėjo skristi minėtas lėktuvas, kol kas neatskleidžiama, nors žiniasklaidoje anksčiau pasirodė pranešimų, kad tai buvo skrydis į Abu Dabį. Oro linijos „Etihad Airways“ anksčiau šią savaitę patvirtino bendradarbiaujanti su tyrimą vykdančiais Australijos pareigūnais.

Policija neatskleidė su sužlugdytu išpuoliu siejamo IS kovotojo tapatybės. Pareigūnai nurodė, kad greičiausiai įtariamuosius su juo supažindino vienas giminaitis iš Sirijos, užimantis aukštas pareigas IS.

„Neramu, kad tai pateko (čia)“, – sakė M.Phelanas apie bombos sudedamąsias dalis, kurios į Australiją atkeliavo paštu.

M.Phelanas: „Šiuo metu manome, kad IED komponentai buvo iš Turkijos. Esame tikri, kad radome visas to IED sudedamąsias dalis.“

„Šiuo metu manome, kad IED komponentai buvo iš Turkijos. Esame tikri, kad radome visas to IED sudedamąsias dalis“, – pridūrė jis.

Po to kai Sidnėjuje praėjusį šeštadienį buvo suimti keturi vyrai, planavę išpuolį, visos Australijos vidaus reisų ir tarptautiniuose oro uostuose buvo sustiprinta apsauga. M.Phelano teigimu, tai buvo „vienas sudėtingiausių (teroristinių) planų, kuriuos kada nors bandyta įgyvendinti Australijos teritorijoje“.

Šalies teisingumo ministras Michaelis Keenanas sakė, kad to išpuolio padariniai „galėjo būti katastrofiški“.

„Suprantu, kad australai jausis labai įbauginti išgirdę šias naujienas, o policija tvirtina, kad buvome labai rimto ISIL plano taikinys“, – sakė jis žurnalistams.

„Tačiau noriu visiems priminti, kad tai jau 13-as kartas per pastaruosius trejus metus, kai dėl mūsų teisėsaugos agentūrų puikaus darbo sugebėjome užkirsti kelią teroristų atakai Australijos teritorijoje“, – teigė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius